Sajgonki z mięsem mielonym
- Papier ryżowy - 12 arkuszy (108 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
- Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) (250 g)
- Mięso mielone wieprzowe (250 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na sajgonki z mięsem mielonym krok po kroku
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mieszankę chińską (smaż ją przez około 15 minut, aż zmięknie).
Następnie dodaj mięso mielone, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki imbiru. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso zetnie się.
Pod koniec smażenia do farszu wybij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W garnku zagotuj wodę i zanurz w niej każdy płat papieru ryżowego na kilka sekund. Następnie ułóż je na desce, aby wyschły.
Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po 2 łyżki farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj rulon.
Sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym pozostałym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone sajgonki odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Sajgonki podawaj z ulubionymi sosami, np. z sosem słodko-kwaśnym.
- Burgery
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Szarma
- Kulebiaki
- Dietetyczne pulpety na parze
- Pyzy z mięsem
- Danie z mięsa mielonego
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Mielony z piekarnika
- Rolada z mięsa mielonego
- Kofta
- Lahmacun na drożdżach
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym
- Cevapcici
- Karminadle
- Roladki z mięsem mielonym
- Zupa meksykańska z mięsem mielonym
- Rolady z mięsem mielonym
- Obiad z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat sajgonek z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Pyszne sajgonki świetnie sprawdzą się również jako przystawka lub szybka przekąska na ciepło. Sprawdzony przepis na sajgonki z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sajgonek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papier ryżowy, olej rzepakowy, mieszanka warzyw chińskich, mięso mielone wieprzowe, jajko, sól, pieprz, sos sojowy, curry oraz imbir mielony.
A jak zrobić sajgonki z mięsem mielonym? Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mieszankę chińską (smaż ją przez około 15 minut, aż zmięknie). Następnie dodaj mięso mielone, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki imbiru. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso zetnie się. Pod koniec smażenia do farszu wybij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W garnku zagotuj wodę i zanurz w niej każdy płat papieru ryżowego na kilka sekund. Następnie ułóż je na desce, aby wyschły. Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po 2 łyżki farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj rulon. Sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym pozostałym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone sajgonki odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Do przygotowania mięsa mielonego najczęściej wykorzystywana jest łopatka. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów.
Podsumowując sajgonki można przygotować na obiad, kolacje lub w formie przystawki. Warto podać je z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego. Farsz do sajgonek składa się z mieszanki warzyw chińskich, mięsa mielonego oraz przypraw. Smaczne sajgonki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania sajgonek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sajgonkach z mięsem mielonym
Lista alergenów dla sajgonek z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze sajgonek z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sajgonki smażone są na głębokim oleju, dlatego nie są wskazane dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.