Sajgonki z mięsem mielonym

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sajgonki z mięsem mielonym na czarnej podkładce.
Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Warto przygotować je również w formie przystawki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Czas smażenia 15 min
277 kcal
Kcal w porcji
57 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Papier ryżowy 12 arkuszy (108 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
  • Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, curry, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na sajgonki z mięsem mielonym krok po kroku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mieszankę chińską (smaż ją przez około 15 minut, aż zmięknie).

Następnie dodaj mięso mielone, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki imbiru. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso zetnie się.

Pod koniec smażenia do farszu wybij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W garnku zagotuj wodę i zanurz w niej każdy płat papieru ryżowego na kilka sekund. Następnie ułóż je na desce, aby wyschły.

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po 2 łyżki farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj rulon.

Sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym pozostałym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone sajgonki odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Sajgonki podawaj z ulubionymi sosami, np. z sosem słodko-kwaśnym.

Jak oceniasz przepis na sajgonki z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,0% osób

Więcej informacji na temat sajgonek z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Pyszne sajgonki świetnie sprawdzą się również jako przystawka lub szybka przekąska na ciepło. Sprawdzony przepis na sajgonki z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sajgonek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papier ryżowy, olej rzepakowy, mieszanka warzyw chińskich, mięso mielone wieprzowe, jajko, sól, pieprz, sos sojowy, curry oraz imbir mielony.

A jak zrobić sajgonki z mięsem mielonym? Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim mieszankę chińską (smaż ją przez około 15 minut, aż zmięknie). Następnie dodaj mięso mielone, 1 łyżkę stołową sosu sojowego, pół łyżeczki curry oraz pół łyżeczki imbiru. Składniki wymieszaj i smaż, aż mięso zetnie się. Pod koniec smażenia do farszu wybij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W garnku zagotuj wodę i zanurz w niej każdy płat papieru ryżowego na kilka sekund. Następnie ułóż je na desce, aby wyschły. Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż po 2 łyżki farszu, zawiń brzegi do środka i uformuj rulon. Sajgonki smaż na dobrze rozgrzanym pozostałym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone sajgonki odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Do przygotowania mięsa mielonego najczęściej wykorzystywana jest łopatka. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów.

Podsumowując sajgonki można przygotować na obiad, kolacje lub w formie przystawki. Warto podać je z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego. Farsz do sajgonek składa się z mieszanki warzyw chińskich, mięsa mielonego oraz przypraw. Smaczne sajgonki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania sajgonek dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sajgonkach z mięsem mielonym

Lista alergenów dla sajgonek z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze sajgonek z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Sajgonki z mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sajgonki smażone są na głębokim oleju, dlatego nie są wskazane dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kcal)
486.80
277.48
Białko (g)
5.02
2.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany (g)
7.48
4.26
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
4.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz (g)
48.22
27.48
Tłuszcze nasycone (g)
5.38
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
42.84
24.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
30.61
17.45
Brak danych dla: mieszanka warzyw chińskich (mrożona).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
12.14
6.92
Brak danych dla: mieszanka warzyw chińskich (mrożona).
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.07
18.85
Brak danych dla: mieszanka warzyw chińskich (mrożona).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód (mg)
56.14
32.00
Potas (mg)
74.26
42.33
Brak danych dla: mieszanka warzyw chińskich (mrożona).
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.59
3.75
Brak danych dla: mieszanka warzyw chińskich (mrożona).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.31
0.18
Brak danych dla: mieszanka warzyw chińskich (mrożona).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sajgonek z mięsem mielonym 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sajgonek z mięsem mielonym

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
108 g
12 arkuszy
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.48
Za 108 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Mieszanka warzyw chińskich (mrożona)
250 g
9.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
42.00