Skrzydełka faszerowane

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skrzydełka faszerowane podane na półmisku.
Skrzydełka faszerowane
Skrzydełka faszerowane to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, ale również ciekawą prezencją i niebanalnym smakiem. Jest uniwersalne i łatwo je modyfikować.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
758 kcal
Kcal w porcji
344 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Skrzydełko kurczaka (1500 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miska, lodówka

Przepis na skrzydełka faszerowane krok po kroku

Ze skrzydełek powyciągaj kosteczki.

Następnie przygotuj marynatę: łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę papryki ostrej, łyżkę oleju i musztardy, sól i pieprz wyłóż do miseczki, wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka.

Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.

Mięso mielone lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż je w powstałe po wyjęciu kostek miejsca.

Ułóż skrzydełka na blaszce, zabezpieczonej papierem do pieczenia i piecz około 50 minut w 180 st. C na złotawy kolor.

Jak oceniasz przepis na skrzydełka faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70,0% osób

Więcej informacji na temat skrzydełek faszerowanych

Skrzydełka faszerowane to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, ale również ciekawą prezencją i niebanalnym smakiem. Jest uniwersalne i łatwo je modyfikować.

Przepis na skrzydełka faszerowane to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. To również świetna przekąska na ciepło - sprawdzi się na wszystkich możliwych imprezach. Niezwykle ważną częścią przygotowania tego mięsa jest marynowanie. Do stworzenia marynaty możesz wykorzystać przyprawy polecane w tym przepisie, jednak możesz również sięgnąć po inne ulubione zioła. Jeśli lubisz, gdy mięso jest ostre, możesz zadbać o spory dodatek chilli, czy czarnego pieprzu. Choć może się wydawać, że marynowanie jest procesem niepotrzebnym, to właśnie ono dba o doskonały smak, czy odpowiednią miękkość i soczystość mięsa, więc nie warto go pomijać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić skrzydełka faszerowane, by były smaczne, proste i dość szybkie w przygotowaniu, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepsze rozwiązanie na nadziewane mięso drobiowe. Nie wiesz, co zrobić na imprezę? Sięgnij po ten sprawdzony przepis! Głównym jego składnikiem są oczywiście skrzydełka. Drób jest mięsem, po które bardzo często sięgamy. Nie ma co się dziwić. Jest smaczne, łatwo dostępne, a przy tym naprawdę dobre dla zdrowia. W porównaniu z mięsem wołowym, czy wieprzowym, zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również więcej białka, które pozwala nasycić się na długo. To dlatego drób świetnie odnajduje się na wszelkich dietach redukcyjnych. Wiele osób ceni je również za bardzo neutralny smak, który świetnie przyjmuje wszelkiego rodzaju przyprawy. Mięso drobiowe jest dobrą bazą do przygotowania wartościowych posiłków, które na pewno będą nam służyć. Skrzydełka to mięso, które dostarcza również sporo witamin i składników odżywczych. Ciemne mięso kurczaka ma nieco więcej tłuszczu niż białe, dużo białka, a także dobrze przyswajalnego żelaza i cynku. Występuje w nim także magnez i selen, a także spore pokłady witamin z grupy B. Zawiera też mało cholesterolu, co na pewno ucieszy osoby, które dbają o swój układ krwionośny.

Alergeny w skrzydełkach faszerowanych

Lista alergenów dla skrzydełek faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze skrzydełek faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(344g)
Energia (kcal)
220.59
758.84
Białko (g)
16.86
57.98
Fenyloalanina (mg)
0.68
2.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(344g)
Węglowodany (g)
0.06
0.22
Węglowodany przyswajalne (g)
0.01
0.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.18
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(344g)
Tłuszcz (g)
16.41
56.45
Tłuszcze nasycone (g)
6.11
21.01
Tłuszcze nienasycone (g)
10.30
35.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.50
25.80
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
9.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.06
337.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(344g)
Witamina A (µg (mcg))
7.07
24.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.48
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.25
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.02
24.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.20
17.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.38
21.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.07
7.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(344g)
Sód (mg)
87.89
302.35
Potas (mg)
207.14
712.57
Wapń (mg)
12.14
41.77
Fosfor (mg)
133.03
457.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.80
57.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.95
Cynk (mg)
1.42
4.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek faszerowanych 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skrzydełek faszerowanych

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko kurczaka
1500 g
7.50
Za 600,0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 1500 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
47.50