Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w wołowinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Wartości odżywcze wołowiny - tabela

Energia i białka

Polędwica wołowaMięso mielone wołoweżeberka wołoweWątróbka wołowakostka mięsna - bulion wołowyUdziec wołowyozory wołoweantrykot wołowy bez kościmostek wołowy bez kościRostbef wołowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Białko19.10 g17.44 g21.30 g19.90 g6.00 g19.10 g14.90 g21.30 g14.70 g19.10 g
Fenyloalanina0.77 mgb/d0.83 mg1.09 mgb/d0.77 mg0.62 mg0.83 mg0.53 mg0.77 mg

Węglowodany w wołowinie

Polędwica wołowaMięso mielone wołoweżeberka wołoweWątróbka wołowakostka mięsna - bulion wołowyUdziec wołowyozory wołoweantrykot wołowy bez kościmostek wołowy bez kościRostbef wołowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany0.00 g0.00 g0.00 g2.91 g6.00 g0.00 g3.68 g0.00 g0.14 g0.00 g
Węglowodany przyswajalne0.00 g0.00 g0.00 g2.91 g0.00 g0.00 g3.68 g0.00 g0.14 g0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.00 g0.00 g0.00 g0.00 gb/d0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g0.00 g
Sacharoza (cukier)0.00 g0.00 g0.00 gb/db/d0.00 gb/d0.00 gb/d0.00 g
Glukoza0.00 g0.00 g0.00 gb/db/d0.00 gb/d0.00 gb/d0.00 g
Fruktoza0.00 g0.00 g0.00 gb/db/d0.00 gb/d0.00 gb/d0.00 g
Skrobia0.00 g0.00 g0.00 gb/db/d0.00 gb/d0.00 gb/d0.00 g
Laktoza0.00 g0.00 g0.00 gb/db/d0.00 gb/d0.00 gb/d0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Polędwica wołowaMięso mielone wołoweżeberka wołoweWątróbka wołowakostka mięsna - bulion wołowyUdziec wołowyozory wołoweantrykot wołowy bez kościmostek wołowy bez kościRostbef wołowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz7.81 g19.07 g6.78 g4.85 g18.00 g7.81 g16.10 g6.78 g14.90 g7.81 g
Tłuszcze nasycone4.26 g10.08 g4.31 g3.05 g12.00 g4.26 g7.96 g4.31 g7.19 g4.26 g
Tłuszcze nienasycone3.55 g8.99 g2.47 g1.80 g6.00 g3.55 g8.14 g2.47 g7.71 g3.55 g
Tłuszcze jednonasycone3.04 g8.48 g2.28 g0.97 gb/d3.04 g7.24 g2.28 g7.18 g3.04 g
Tłuszcze wielonasycone0.51 g0.51 g0.19 g0.83 gb/d0.51 g0.90 g0.19 g0.53 g0.51 g
Tłuszcze transb/db/d0.12 g0.22 gb/db/db/d0.12 gb/db/d
Cholesterol78.00 mg71.00 mg57.00 mg334.00 mgb/d78.00 mg87.00 mg57.00 mg54.00 mg78.00 mg

Witaminy w przepisie na wołowinę

Polędwica wołowaMięso mielone wołoweżeberka wołoweWątróbka wołowakostka mięsna - bulion wołowyUdziec wołowyozory wołoweantrykot wołowy bez kościmostek wołowy bez kościRostbef wołowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)4.00 µg (mcg)8.00 µg (mcg)11700.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)8.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.49 mg0.33 mg0.26 mg0.96 mgb/d0.49 mg0.31 mg0.26 mg0.29 mg0.49 mg
Witamina B121.27 µg (mcg)2.15 µg (mcg)1.17 µg (mcg)59.80 µg (mcg)b/d1.27 µg (mcg)3.79 µg (mcg)1.17 µg (mcg)1.78 µg (mcg)1.27 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg0.00 mg0.70 mgb/d0.00 mg3.10 mg0.00 mg27.00 mg0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.10 µg (mcg)0.20 µg (mcg)b/db/d0.00 µg (mcg)b/d0.20 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)
Witamina E0.25 mg0.17 mg0.74 mg0.37 mgb/d0.25 mgb/d0.74 mgb/d0.25 mg
Retinol0.00 µg (mcg)4.00 µg (mcg)8.00 µg (mcg)11700.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)8.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.08 mg0.04 mg0.03 mg0.17 mgb/d0.08 mg0.13 mg0.03 mg0.04 mg0.08 mg
Ryboflawina0.30 mg0.15 mg0.09 mg2.44 mgb/d0.30 mg0.34 mg0.09 mg0.16 mg0.30 mg
Niacyna8.44 mg4.31 mg4.31 mg10.60 mgb/d8.44 mg4.24 mg4.31 mg3.66 mg8.44 mg
Foliany13.00 µg (mcg)7.00 µg (mcg)b/d125.00 µg (mcg)b/d13.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)b/d5.00 µg (mcg)13.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)11.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wołowinę

Polędwica wołowaMięso mielone wołoweżeberka wołoweWątróbka wołowakostka mięsna - bulion wołowyUdziec wołowyozory wołoweantrykot wołowy bez kościmostek wołowy bez kościRostbef wołowy
na 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 gna 100 g
Sód76.00 mg66.00 mg54.00 mg77.00 mg11760.00 mg76.00 mg69.00 mg54.00 mg122.00 mg76.00 mg
Potas329.00 mg274.00 mg337.00 mg308.00 mgb/d329.00 mg315.00 mg337.00 mg297.00 mg329.00 mg
Wapń11.00 mg17.00 mg15.00 mg5.00 mgb/d11.00 mg6.00 mg15.00 mg7.00 mg11.00 mg
Fosfor209.00 mg160.00 mg184.00 mg379.00 mgb/d209.00 mg133.00 mg184.00 mg117.00 mg209.00 mg
Magnez24.00 mg17.00 mg20.00 mg20.00 mgb/d24.00 mg16.00 mg20.00 mg14.00 mg24.00 mg
Żelazo0.78 mg1.97 mg1.82 mg6.40 mgb/d0.78 mg2.95 mg1.82 mg1.69 mg0.78 mg
Cynk2.55 mg4.23 mg3.95 mg12.00 mgb/d2.55 mg2.87 mg3.95 mg2.85 mg2.55 mg
Miedź0.11 mg0.06 mg0.05 mg11.90 mgb/d0.11 mg0.17 mg0.05 mg0.11 mg0.11 mg
Mangan0.03 mgb/d0.01 mg0.26 mgb/d0.03 mg0.03 mg0.01 mg0.02 mg0.03 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172534/nutrients
  • https://www.winiary.pl/produkty/rosol-wolowy-winiary/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170196/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170199/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients

Alergie w wołowinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • kostka mięsna - bulion wołowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z wołowiną

Przepisy z wołowiną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z wołowiną

burgery kcal, tatar wołowy kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto