Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w wołowinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze wołowiny - tabela

Energia i białka

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w wołowinie
Białko 19.10 g 17.44 g 21.30 g 19.90 g 6.00 g 19.10 g 14.90 g 21.30 g 14.70 g 19.10 g
Fenyloalanina 0.77 mg b/d 0.83 mg 1.09 mg b/d 0.77 mg 0.62 mg 0.83 mg 0.53 mg 0.77 mg

Węglowodany w wołowinie

Sprawdź, jakie węglowodany ma wołowina

Tłuszcze

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 7.81 g 19.07 g 6.78 g 4.85 g 18.00 g 7.81 g 16.10 g 6.78 g 14.90 g 7.81 g
Tłuszcze nasycone 4.26 g 10.08 g 4.31 g 3.05 g 12.00 g 4.26 g 7.96 g 4.31 g 7.19 g 4.26 g
Tłuszcze nienasycone 3.55 g 8.99 g 2.47 g 1.80 g 6.00 g 3.55 g 8.14 g 2.47 g 7.71 g 3.55 g
Tłuszcze jednonasycone 3.04 g 8.48 g 2.28 g 0.97 g b/d 3.04 g 7.24 g 2.28 g 7.18 g 3.04 g
Tłuszcze wielonasycone 0.51 g 0.51 g 0.19 g 0.83 g b/d 0.51 g 0.90 g 0.19 g 0.53 g 0.51 g
Tłuszcze trans b/d b/d 0.12 g 0.22 g b/d b/d b/d 0.12 g b/d b/d
Cholesterol 78.00 mg 71.00 mg 57.00 mg 334.00 mg b/d 78.00 mg 87.00 mg 57.00 mg 54.00 mg 78.00 mg

Witaminy w przepisie na wołowinę

Sprawdź, jakie witaminy ma wołowina

Składniki mineralne w przepisie na wołowinę

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 76.00 mg 66.00 mg 54.00 mg 77.00 mg 11760.00 mg 76.00 mg 69.00 mg 54.00 mg 122.00 mg 76.00 mg
Potas 329.00 mg 274.00 mg 337.00 mg 308.00 mg b/d 329.00 mg 315.00 mg 337.00 mg 297.00 mg 329.00 mg
Wapń 11.00 mg 17.00 mg 15.00 mg 5.00 mg b/d 11.00 mg 6.00 mg 15.00 mg 7.00 mg 11.00 mg
Fosfor 209.00 mg 160.00 mg 184.00 mg 379.00 mg b/d 209.00 mg 133.00 mg 184.00 mg 117.00 mg 209.00 mg
Magnez 24.00 mg 17.00 mg 20.00 mg 20.00 mg b/d 24.00 mg 16.00 mg 20.00 mg 14.00 mg 24.00 mg
Żelazo 0.78 mg 1.97 mg 1.82 mg 6.40 mg b/d 0.78 mg 2.95 mg 1.82 mg 1.69 mg 0.78 mg
Cynk 2.55 mg 4.23 mg 3.95 mg 12.00 mg b/d 2.55 mg 2.87 mg 3.95 mg 2.85 mg 2.55 mg
Miedź 0.11 mg 0.06 mg 0.05 mg 11.90 mg b/d 0.11 mg 0.17 mg 0.05 mg 0.11 mg 0.11 mg
Mangan 0.03 mg b/d 0.01 mg 0.26 mg b/d 0.03 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.03 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172534/nutrients
  • https://www.winiary.pl/produkty/rosol-wolowy-winiary/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170196/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170199/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients

Alergie w wołowinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • kostka mięsna - bulion wołowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z wołowiną

Przepisy z wołowiną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z wołowiną

zupa pho kcal, bitki wołowe kcal, strogonow kcal, burgery kcal, pasztet domowy kcal, cannelloni kcal, gulasz wołowy kcal, tatar wołowy kcal, pasztet wieprzowy kcal, pasztet wielkanocny kcal, zrazy wołowe kcal, rosół z kołdunami kcal, rosół z kołdunami kcal, pastrami kcal, cevapcici kcal, stek kcal, stek z polędwicy wołowej kcal, stek z antrykotu kcal, taco kcal, zupa meksykańska kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto