Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w wołowinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Wołowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze wołowiny - tabela

Energia i białka

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w wołowinie
Białko 19.10 g 17.44 g 21.30 g 19.90 g 6.00 g 19.10 g 14.90 g 21.30 g 14.70 g 19.10 g
Fenyloalanina 0.77 mg b/d 0.83 mg 1.09 mg b/d 0.77 mg 0.62 mg 0.83 mg 0.53 mg 0.77 mg

Węglowodany w wołowinie

Sprawdź, jakie węglowodany ma wołowina

Tłuszcze

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 7.81 g 19.07 g 6.78 g 4.85 g 18.00 g 7.81 g 16.10 g 6.78 g 14.90 g 7.81 g
Tłuszcze nasycone 4.26 g 10.08 g 4.31 g 3.05 g 12.00 g 4.26 g 7.96 g 4.31 g 7.19 g 4.26 g
Tłuszcze nienasycone 3.55 g 8.99 g 2.47 g 1.80 g 6.00 g 3.55 g 8.14 g 2.47 g 7.71 g 3.55 g
Tłuszcze jednonasycone 3.04 g 8.48 g 2.28 g 0.97 g b/d 3.04 g 7.24 g 2.28 g 7.18 g 3.04 g
Tłuszcze wielonasycone 0.51 g 0.51 g 0.19 g 0.83 g b/d 0.51 g 0.90 g 0.19 g 0.53 g 0.51 g
Tłuszcze trans b/d b/d 0.12 g 0.22 g b/d b/d b/d 0.12 g b/d b/d
Cholesterol 78.00 mg 71.00 mg 57.00 mg 334.00 mg b/d 78.00 mg 87.00 mg 57.00 mg 54.00 mg 78.00 mg

Witaminy w przepisie na wołowinę

Sprawdź, jakie witaminy ma wołowina

Składniki mineralne w przepisie na wołowinę

Polędwica wołowa Mięso mielone wołowe żeberka wołowe Wątróbka wołowa kostka mięsna - bulion wołowy Udziec wołowy ozory wołowe antrykot wołowy bez kości mostek wołowy bez kości Rostbef wołowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 76.00 mg 66.00 mg 54.00 mg 77.00 mg 11760.00 mg 76.00 mg 69.00 mg 54.00 mg 122.00 mg 76.00 mg
Potas 329.00 mg 274.00 mg 337.00 mg 308.00 mg b/d 329.00 mg 315.00 mg 337.00 mg 297.00 mg 329.00 mg
Wapń 11.00 mg 17.00 mg 15.00 mg 5.00 mg b/d 11.00 mg 6.00 mg 15.00 mg 7.00 mg 11.00 mg
Fosfor 209.00 mg 160.00 mg 184.00 mg 379.00 mg b/d 209.00 mg 133.00 mg 184.00 mg 117.00 mg 209.00 mg
Magnez 24.00 mg 17.00 mg 20.00 mg 20.00 mg b/d 24.00 mg 16.00 mg 20.00 mg 14.00 mg 24.00 mg
Żelazo 0.78 mg 1.97 mg 1.82 mg 6.40 mg b/d 0.78 mg 2.95 mg 1.82 mg 1.69 mg 0.78 mg
Cynk 2.55 mg 4.23 mg 3.95 mg 12.00 mg b/d 2.55 mg 2.87 mg 3.95 mg 2.85 mg 2.55 mg
Miedź 0.11 mg 0.06 mg 0.05 mg 11.90 mg b/d 0.11 mg 0.17 mg 0.05 mg 0.11 mg 0.11 mg
Mangan 0.03 mg b/d 0.01 mg 0.26 mg b/d 0.03 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.02 mg 0.03 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172534/nutrients
  • https://www.winiary.pl/produkty/rosol-wolowy-winiary/
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170196/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174731/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170199/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175286/nutrients

Alergie w wołowinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • kostka mięsna - bulion wołowy - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z wołowiną

Przepisy z wołowiną

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto