Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Opublikowano: 05.09.2023 r., 12:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym podane z sosem na brązowym talerzu.
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
698 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Wino białe wytrawne ćwierć szklanki (60 ml)
  • Makaron muszelki (250 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Masło (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Ser parmezan tarty (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
tymianek, oregano, pieprz cayenne
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x30 cm

Przepis na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym krok po kroku

Czosnek obierz i posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim czosnek oraz płaską łyżeczkę tymianku.

Następnie dodaj mięso mielone i smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Do mięsa dodaj wino białe, podsmaż przez kolejne 3 minuty i zdejmij z palnika.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Następnie odcedź go z wody i ułóż na półmisku.

W garnuszku roztop masło, dodaj do niego mąkę i dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi do powstania złotej zasmażki.

Następnie zasmażkę odstaw z ognia i stopniowo dodawaj do niej mleko, ciągle mieszając masę.

Sos beszamelowy postaw z powrotem na palniku i ciągle mieszając, gotuj go przez około 4 minuty (sos powinien być jednolity i gęsty).

Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, pół łyżeczki pieprzy cayenne oraz szczyptę soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, dodaj połowę parmezanu i ponownie wymieszaj.

Wylej do blaszki pomidory z puszki, dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz oregano i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut.

W tym czasie nadziej muszle mięsem mielonym.

Muszle nadziewane ułóż na podgrzanych pomidorach i nałóż na nie sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym parmezanem.

Muszle piecz w piekarniku jeszcze 20 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Faszerowane muszle makaronowe zapiekane pod beszamelem świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, mięso mielone, wino białe, makaron muszelki, pomidory w puszce, masło, mąka pszenna, mleko, musztarda, parmezan, tymianek, oregano oraz pieprz cayenne.

A jak zrobić muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym? Mięso podsmaż z dodatkiem przypraw oraz wina. Makaron ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Z masła, maki, parmezanu oraz mleka przygotuj sos beszamelowy. Do sosu beszamelowego dodaj musztardę, pół łyżeczki pieprzy cayenne oraz szczyptę soli i pieprzu. Wylej do blaszki pomidory z puszki, dopraw je do smaku solą, pieprzem oraz oregano i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut. Muszle nadziewane mięsem ułóż na podgrzanych pomidorach i nałóż na nie sos beszamelowy. Całość posyp pozostałym parmezanem. Muszle piecz w piekarniku jeszcze 20 minut.

Najczęściej do przygotowania mięsa mielonego wykorzystuje się łopatkę wieprzową. Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Magnez wzmacnia układ odpornościowy, bierze udział w procesach budowy kości oraz zębów, wpływa na poprawę pamięci oraz myślenia, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, oraz choroby niedokrwiennej serca.

Podsumowując muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Potrawa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w muszlach makaronowych nadziewanych mięsem mielonym

Lista alergenów dla muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron muszelki
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz cayenne
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Potrawa najlepiej smakuje podana na ciepło.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
186.26
698.46
Białko (g)
8.91
33.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
14.34
53.79
Węglowodany przyswajalne (g)
13.48
50.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
3.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
10.04
37.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.96
18.59
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
19.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.09
15.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
3.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.02
105.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
46.13
172.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.36
8.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.16
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, mięso mielone wieprzowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.30
162.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
6.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.71
36.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.77
134.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
109.68
411.30
Potas (mg)
221.28
829.81
Wapń (mg)
87.32
327.45
Fosfor (mg)
132.48
496.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.28
83.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
3.09
Cynk (mg)
1.06
3.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muszli makaronowych nadziewanych mięsem mielonym

Koszt składników
77.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Wino białe wytrawne
60 ml
ćwierć szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 60 ml
Makaron muszelki
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Ser parmezan
60 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Koszt składników
77.80