Calzone z mięsem mielonym

Opublikowano: 15.10.2023 r., 13:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Calzone z mięsem mielonym na drewnianej desce do krojenia.
Calzone z mięsem mielonym
Calzone z mięsem mielonym to pyszna potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj smaczny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
567 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (450 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Olej rzepakowy 7 łyżek stołowych (70 ml)
  • Cukier (15 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Pomidory w puszce krojone (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, ściereczka, talerzyk deserowy

Przepis na calzone z mięsem mielonym krok po kroku

W garnuszku podgrzej delikatnie mleko, zdejmij je z palnika i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę, dodaj 6 łyżek oleju, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Składniki wyrabiaj do momentu uzyskania ciasta, które nie będzie przyklejało się do dłoni.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodaj do niego pomidory z puszki oraz paprykę i podsmażaj przez 5 minut.

Po tym czasie na patelnię dodaj kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj i smaż jeszcze chwilę.

Farsz dopraw do smaku połową łyżeczki soli, pieprzu, curry oraz bazylii. Składniki dokładnie wymieszaj, podsmaż chwilę i zdejmij z palnika.

Farsz pozostaw do wystudzenia.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka od talerzyków deserowych.

Na każdy placek ciasta ułóż po 2 łyżki farszu i posyp tartym serem. Brzegi ciasta zlep jak pierogi.

Calzone ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posmaruj odrobiną wody.

Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na calzone z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,7% osób

Więcej informacji na temat calzone z mięsem mielonym

Calzone z mięsem mielonym to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pieróg calzone to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Pyszne calzone można przygotować z różnymi farszami, np. z farszem z pieczarkami lub farszem z mięsa mielonego. Przepis na calzone z mięsem mielonym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania calzone potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, drożdże, olej rzepakowy, cukier, mięso mielone, papryka czerwona, pomidory w puszce, kukurydza konserwowa, ser żółty, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, curry oraz bazylia.

A jak zrobić calzone z mięsem mielonym? Z mąki, drożdży, mleka, oleju rzepakowego, cukru oraz soli przygotuj ciasto drożdżowe i pozostaw je do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmażyć na nim mięso. Następnie dodaj do niego pomidory z puszki oraz paprykę i podsmażaj przez 5 minut. Na patelnię dodaj kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Składniki wymieszaj. Farsz dopraw do smaku połową łyżeczki soli, pieprzu, curry oraz bazylii. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka. Na każdy placek ciasta ułóż farsz i posyp tartym serem. Brzegi ciasta zlep jak pierogi. Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry.

Podsumowując pyszne calzone z miesem mielonym oraz warzywami to doskonała propozycja na obiad, który wywodzi się z kuchni włoskiej. Smaczne calzone jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w calzone z mięsem mielonym

Lista alergenów dla calzone z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser żółty

Wartości odżywcze calzone z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Calzone z mięsem mielonym doskonała propozycja na smaczny posiłek. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
202.52
567.06
Białko (g)
9.11
25.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
19.52
54.65
Węglowodany przyswajalne (g)
18.63
52.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
10.03
28.08
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
11.44
Tłuszcze nienasycone (g)
5.94
16.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.61
12.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
3.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.63
66.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
38.13
106.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
16.23
45.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.23
51.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.93
8.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.01
165.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
211.85
593.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
125.65
351.83
Potas (mg)
218.03
610.47
Wapń (mg)
70.82
198.29
Fosfor (mg)
126.30
353.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.45
60.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
4.74
Cynk (mg)
1.32
3.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny calzone z mięsem mielonym 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania calzone z mięsem mielonym

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
krojone
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
48.00