Ciasto francuskie - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Cukier, słodkie przetwory, słodycze

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cieście francuskim oraz jakie alergie mogą powodować.
Ciasto francuskie - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze ciasta francuskiego - tabela

Energia i białka

Ciasto francuskie
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w cieście francuskim
Białko 7.30 g
Fenyloalanina 0.36 mg

Węglowodany w cieście francuskim

Ciasto francuskie
na 100 g
Węglowodany 45.10 g
Węglowodany przyswajalne 43.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.50 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Ciasto francuskie
na 100 g
Tłuszcz 38.10 g
Tłuszcze nasycone 11.61 g
Tłuszcze nienasycone 26.49 g
Tłuszcze jednonasycone 21.60 g
Tłuszcze wielonasycone 4.89 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na ciasto francuskie

Ciasto francuskie
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 0.02 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E 0.54 mg
Retinol b/d
Tiamina 0.40 mg
Ryboflawina 0.28 mg
Niacyna 4.17 mg
Foliany 78.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na ciasto francuskie

Ciasto francuskie
na 100 g
Sód 249.00 mg
Potas 61.00 mg
Wapń 10.00 mg
Fosfor 60.00 mg
Magnez 16.00 mg
Żelazo 2.56 mg
Cynk 0.53 mg
Miedź 0.11 mg
Mangan 0.49 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w cieście francuskim

  • Ciasto francuskie - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z ciastem francuskim

Przepisy z ciastem francuskim

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto