Ciasteczka francuskie z czekoladą
- Ciasto francuskie (275 g)
- Czekolada deserowa (90 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciasteczka francuskie z czekoladą krok po kroku
Rozwiń ciasto francuskie na blacie.
Potnij na 5 równych pasów.
Czekoladę pokrój i podziel na 10 równych części, rozkładając u dołu każdego pasa 2 części, zachowując lekki odstęp.
Zwiń, nie przyciskając zbytnio, aby nie przebić cista.
Końce posmaruj wodą, aby skleiły się lepiej.
Powtórz czynność z każdym kawałkiem.
W miseczce rozbełtaj jajko. Posmaruj nim bułeczki.
Odstaw do ciepłego miejsca na 10 minut.
Piecz przez 25 minut w 200 st. C.
Więcej informacji na temat ciasteczek francuskich z czekoladą
Ciasteczka francuskie z czekoladą to niezwykle smaczny deser, który sprawdzi się, nawet jeśli nie umiesz gotować! Całość potrzebuje tylko kilka chwil i jest prosta.
Przepis na ciasteczka francuskie z czekoladą to doskonały pomysł na smaczne słodkości do kawy. Domowe ciasteczka przygotujesz w 15 minut, później musisz tylko poczekać, aż się upieką. Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Całość zajmuje tak niewiele czasu ze względu na użycie gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że jest ono niezbyt zdrowe i nie powinno gościć w menu, to tak naprawdę spokojnie można w sklepie znaleźć również takie, które mają naprawdę dobry skład. Jego użycie naprawdę upraszcza cały proces przygotowania. Dzięki jego dodatkowi można przygotować naprawdę wspaniały deser, w bardzo szybkim czasie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka francuskie z czekoladą, by były pyszne i proste, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Zwykle sięgamy po sklepowe ciastka. Te, choć smaczne, pełne są kwasów tłuszczowych i cukrów prostych, które należy eliminować z diety. Dlatego zamiast sięgać po sklepowe słodkości lepiej przygotować je w domu. Wiele osób rezygnuje z tego, gdyż samodzielne pieczenie może wydawać się dość skomplikowane. Jednak w przypadku tego przepisu całość jest naprawdę banalnie prosta.
Jednym z najważniejszych składników w tym przepisie jest czekolada. To ona sprawia, że całość jest smaczna i aromatyczna. Ze względu na swój intensywny smak nie potrzebuje wielu dodatków. Warto jednak wiedzieć, że czekolada ma również mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zawarte w niej składniki chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Ma ona właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, poprawiające wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Za korzystne właściwości czekolady odpowiadają związki polifenolowe pochodzące z ziarna kakao.
Alergeny w ciasteczkach francuskich z czekoladą
Lista alergenów dla ciasteczek francuskich z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasteczek francuskich z czekoladą
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(83g)
Węglowodany
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy
(83g)
Składniki mineralne
(83g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.