Chipsy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w chipsach oraz jakie alergie mogą powodować.
Chipsy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze chipsów - tabela

Energia i białka

Chipsy fromage Chipsy cebulowe Chipsy bananowe
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w chipsach
Białko 6.60 g 6.60 g 2.30 g
Fenyloalanina 0.29 mg 0.29 mg 0.09 mg

Węglowodany w chipsach

Chipsy fromage Chipsy cebulowe Chipsy bananowe
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 51.30 g 51.30 g 58.40 g
Węglowodany przyswajalne 50.10 g 50.10 g 50.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.20 g 1.20 g 7.70 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Chipsy fromage Chipsy cebulowe Chipsy bananowe
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 37.00 g 37.00 g 33.60 g
Tłuszcze nasycone 11.08 g 11.08 g 31.02 g
Tłuszcze nienasycone 25.92 g 25.92 g 2.58 g
Tłuszcze jednonasycone 7.12 g 7.12 g 1.95 g
Tłuszcze wielonasycone 18.80 g 18.80 g 0.63 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol 3.00 mg 3.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na chipsy

Chipsy fromage Chipsy cebulowe Chipsy bananowe
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 323.00 µg (mcg) 323.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.48 mg 0.48 mg 0.26 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 9.50 mg 9.50 mg 6.30 mg
Witamina D b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E b/d b/d 0.24 mg
Retinol b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.18 mg 0.18 mg 0.09 mg
Ryboflawina 0.10 mg 0.10 mg 0.02 mg
Niacyna 2.50 mg 2.50 mg 0.71 mg
Foliany 23.00 µg (mcg) 23.00 µg (mcg) 14.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d 34.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chipsy

Chipsy fromage Chipsy cebulowe Chipsy bananowe
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 541.00 mg 541.00 mg 6.00 mg
Potas 496.00 mg 496.00 mg 536.00 mg
Wapń 64.00 mg 64.00 mg 18.00 mg
Fosfor 169.00 mg 169.00 mg 56.00 mg
Magnez 55.00 mg 55.00 mg 76.00 mg
Żelazo 1.40 mg 1.40 mg 1.25 mg
Cynk 0.71 mg 0.71 mg 0.75 mg
Miedź 0.06 mg 0.06 mg 0.21 mg
Mangan 0.41 mg 0.41 mg 1.56 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167554/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167554/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168849/nutrients

Alergie w chipsach

  • Chipsy fromage - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Chipsy cebulowe - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z chipsami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto