Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paluchy serowe z ciasta francuskiego podane na talerzu.
Paluchy serowe z ciasta francuskiego
Paluchy serowe z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
250 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Ciasto francuskie 2 opakowania (750 g)
  • Ser cheddar (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do sera dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.

Jajko wybij do miseczki i rozbełtaj je.

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp połową sera. Ser delikatnie dociśnij.

Na wierzch połóż drugi arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp pozostałym serem. Ser również dociśnij do ciasta.

Ciasto pokrój na paski o szerokości około 1,5 cm.

Każdy pasek chwyć za dwa końce i zacznij zwijać w przeciwnych kierunkach.

Paluszki układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Zachowaj około 2-3 cm odstępy między paluszkami.

Ciasto francuskie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

Upieczone paluszki serowe pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób

Więcej informacji na temat paluchów serowych z ciasta francuskiego

Paluchy serowe z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Paluchy serowe warto podać w towarzystwie domowych sosów. Szybkie w przygotowaniu paluchy warto zabrać ze sobą jako posiłek do pracy lub w podróż. Przepis na paluchy serowe z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące składniki: ciasto francuskie, ser cheddar, jajko, sól oraz papryka słodka.

A jak zrobić paluchy serowe z ciasta francuskiego? Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do sera dodaj 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszaj. Jajko wybij do miseczki i rozbełtaj je. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp połową sera. Ser delikatnie dociśnij. Na wierzch połóż drugi arkusz ciasta francuskiego, posmaruj go jajkiem oraz posyp pozostałym serem. Ser również dociśnij do ciasta. Ciasto pokrój na paski o szerokości około 1,5 cm. Każdy pasek chwyć za dwa końce i zacznij zwijać w przeciwnych kierunkach. Paluszki układaj na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Zachowaj około 2-3 cm odstępy między paluszkami. Ciasto francuskie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.

Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.

Podsumowując pyszne paluchy serowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Paluchy są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w paluchach serowych z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla paluchów serowych z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze paluchów serowych z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Paluchy serowe z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na przekąskę. Warto podać je z dodatkiem sosów przygotowanych z pomidorów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
500.61
250.31
Białko (g)
10.95
5.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
34.12
17.06
Węglowodany przyswajalne (g)
33.00
16.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
35.68
17.84
Tłuszcze nasycone (g)
13.64
6.82
Tłuszcze nienasycone (g)
22.04
11.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.00
9.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.04
2.02
Cholesterol (mg)
40.06
20.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
61.09
30.55
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.11
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.62
0.31
Retinol (µg (mcg))
61.09
30.55
Tiamina (mg)
0.31
0.15
Ryboflawina (mg)
0.32
0.16
Niacyna (mg)
3.12
1.56
Foliany (µg (mcg))
66.15
33.08
Beta karoten (µg (mcg))
16.92
8.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
321.75
160.88
Potas (mg)
68.20
34.10
Wapń (mg)
152.02
76.01
Fosfor (mg)
147.15
73.58
Magnez (mg)
17.97
8.99
Żelazo (mg)
2.04
1.02
Cynk (mg)
1.21
0.61
Miedź (mg)
0.09
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny paluchów serowych z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluchów serowych z ciasta francuskiego

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
750 g
2 opakowania
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 4
16.30
Za 750 g
Ser cheddar
200 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.67
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
39.00