Różyczki z ciasta francuskiego

Opublikowano: 25.06.2023 r., 12:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Różyczki z ciasta francuskiego ułożone na drewnianej desce do krojenia.
Różyczki z ciasta francuskiego
Różyczki z ciasta francuskiego z jabłkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 20 min
343 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Konfitura truskawkowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na różyczki z ciasta francuskiego krok po kroku

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki.

W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej jabłka oraz szczyptę cynamonu i gotuj przez 3 minuty.

Następnie jabłka wyciągnij z wody.

Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 5 pasków równiej szerokości.

Przez środek każdego paska rozsmaruj konfiturę, ułóż na niej jabłka tak, aby jedno nachodziło na drugie.

Dół ciasta francuskiego podwiń na jabłka i zawiń w kształt różyczki.

Tak przygotowane różyczki z ciasta francuskiego ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posyp je cukrem wanilinowym.

Różyczki z ciasta francuskiego piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją termoobiegu przez około 20 minut.

Upieczone różyczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na różyczki z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat różyczek z ciasta francuskiego

Różyczki z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Smaczne i szybkie w przygotowaniu różyczki warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na różyczki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, jabłka, cukier wanilinowy, konfitura truskawkowa oraz cynamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić różyczki z ciasta francuskiego? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej jabłka oraz szczyptę cynamonu i gotuj przez 3 minuty. Następnie jabłka wyciągnij z wody. Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 5 pasków równiej szerokości. Przez środek każdego paska rozsmaruj konfiturę, ułóż na niej jabłka tak, aby jedno nachodziło na drugie. Dół ciasta francuskiego podwiń na jabłka i zawiń w kształt różyczki. Tak przygotowane różyczki z ciasta francuskiego ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posyp je cukrem wanilinowym. Różyczki z ciasta francuskiego piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu przez około 20 minut. Upieczone różyczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, do których zaliczyć możemy witaminę C, witaminę A, witaminę K, potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.

Podsumowując pyszne i łatwe w przygotowaniu różyczki z ciasta francuskiego i jabłek stanowią doskonały dodatek do kawy i herbaty. Różyczki warto przygotować na imprezy rodzinne lub ze znajomymi - ponieważ poza walorami smakowymi mają również zachwycający wygląd. Różyczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania wypieków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w różyczkach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla różyczek z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze różyczek z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Różyczki z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Wykorzystanie jabłek do przygotowania deseru wzbogaca je w cenne składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
275.10
343.87
Białko (g)
3.03
3.78
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
31.61
39.51
Węglowodany przyswajalne (g)
29.75
37.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
2.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
15.24
19.05
Tłuszcze nasycone (g)
4.69
5.86
Tłuszcze nienasycone (g)
10.55
13.19
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
1.30
1.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
2.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.95
43.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.58
14.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
99.96
124.95
Potas (mg)
76.23
95.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.58
8.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
29.23
36.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.12
11.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
1.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.24
0.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.25
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny różyczek z ciasta francuskiego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania różyczek z ciasta francuskiego

Koszt składników
17.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Konfitura truskawkowa
100 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
17.60