- Szpinak mrożony 250 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Ciasto francuskie 375 g
- Jajko 50 szt.
- Łosoś wędzony 100 g 1 opakowanie
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Mascarpone 30 g
- Sezam nasiona 30 g
Przepis na ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem krok po kroku
Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak oraz łyżkę stołową soku z cytryny. Szpinak smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut (aż się całkowicie rozmrozi).
Następnie do szpinaku dodaj czosnek i przesmaż chwilę.
Do szpinaku dodaj również serek mascarpone, łososia i dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm.
Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz.
Jajko rozbełtaj z odrobiną soli.
Krótsze brzegi ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zawiń roladki.
Wierzch ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem.
Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
Gotowe roladki podawaj po przestudzeniu.

-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem
Informacje dietetyczne - ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem
Wartości odżywcze ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem
Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę. Łosoś wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście francuskim z łososiem i szpinakiem
Lista alergenów dla ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem
Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonały pomysł na kolację. Ciasto francuskie z łososiem świetnie sprawdzi się również jako przekąska lub przystawka podana podczas imprez rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski niezbędne będą następujące produkty spożywcze: liście szpinaku, czosnek, ciasto francuskie, jajka, łosoś wędzony, olej rzepakowy, mascarpone, sezam, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A jak zrobić ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem? Czosnek obierz i posiekaj drobno. Łososia wędzonego pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szpinak oraz łyżkę stołową soku z cytryny. Szpinak smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Następnie do szpinaku dodaj czosnek i przesmaż chwilę. Do szpinaku dodaj również serek mascarpone, łososia i dokładnie wymieszaj. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w prostokąty o wymiarach około 10 cm na 5 cm. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego umieść farsz. Krótsze brzegi ciasta francuskiego posmaruj jajkiem i zawiń roladki. Wierzch ciasta francuskiego posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk. Szpinak jest nisko kaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Podsumowując smaczne ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem to doskonała propozycja na przekąskę lub kolację. Pyszne ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto je wystudzić. Produkty niezbędne do wykonania przekąski dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem
Data aktualizacji przepisu: 07.11.2023