Schab w cieście francuskim

Opublikowano: 04.03.2024 r., 8:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w cieście francuskim podany na ciemnym półmisku.
Schab w cieście francuskim
Schab w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczysty schab pieczony w cieście francuskim.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
340 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, lodówka

Przepis na schab w cieście francuskim krok po kroku

Schab natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie przełóż go do miski i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia z każdej strony.

Na patelnię dodaj bulion i mięso duś pod przykryciem przez 10 minut.

Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście francuskim połóż mięso, zawiń i dokładnie zlep brzegi.

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym ze szczyptą soli.

Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 40 minut (w razie potrzeby blaszkę przykryj folią aluminiową, aby ciasto francuskie nie przypiekło się za bardzo).

Gotowy schab w cieście francuskim pokrój w plastry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat schabu w cieście francuskim

Schab w cieście francuskim to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na schab w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, ciasto francuskie, jajka, bulion warzywny, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz majeranek.

A jak zrobić schab w cieście francuskim? Schab natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie przełóż go do miski i wstaw dop lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia z każdej strony. Na patelnię dodaj bulion i mięso duś pod przykryciem przez 10 minut. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście francuskim połóż mięso, zawiń i dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym ze szczyptą soli. Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut (w razie potrzeby blaszkę przykryj folią aluminiową, aby ciasto francuskie nie przypiekło się za bardzo). Gotowy schab w cieście francuskim pokrój w plastry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.

Podsumowując pyszny schab w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab w cieście francuskim jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w schabie w cieście francuskim

Lista alergenów dla schabu w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze schabu w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Schab w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Schab stanowi doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
234.79
340.45
Białko (g)
16.27
23.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
8.40
12.18
Węglowodany przyswajalne (g)
8.12
11.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
14.68
21.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.53
6.57
Tłuszcze nienasycone (g)
10.15
14.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.87
11.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.28
3.31
Cholesterol (mg)
58.50
84.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
7.56
10.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.49
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.56
9.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.52
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.12
8.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.08
23.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.28
13.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
107.88
156.43
Potas (mg)
267.38
387.71
Wapń (mg)
8.83
12.81
Fosfor (mg)
169.74
246.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.86
30.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.27
Cynk (mg)
1.18
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w cieście francuskim 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w cieście francuskim

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
65.00