Zapiekanka z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
- Ciasto francuskie - 1,5 opakowania (560 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Cebula (100 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
- Ser gouda (400 g)
Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego z serowymi brzegami krok po kroku
Nagrzej piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia
Wlej olej na patelnię, rozgrzej go i usmaż mięso.
Dodaj posiekaną cebulę oraz przeciśnięty ząbek czosnku przez praskę.
Po kilku minutach dodaj przecier pomidorowy i podgotuj, by sos zgęstniał.
Całość przypraw, by było smaczne.
Na blaszce wyłóż jedno opakowanie ciasta francuskiego.
Po bokach z każdej strony ciasta wyłóż paski sera żółtego (2 cm x 2 cm grubości).
Resztę sera odstaw na bok.
Każdy plaster sera owiń ciastem francuskim i zabezpiecz widelcem, by się nie otworzyło podczas pieczenia.
W środek wlej sos.
Posyp sos resztą startego sera.
Wierzch zapiekanki przykryj pozostałym ciastem francuskim.
Potnij ciasto w równe paski i zrób kratkę lub udekoruj w inny sposób.
Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 30 minut z termoobiegiem.
- Zapiekanka makaronowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Mac cheese
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
- Zapiekanka gyros
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Moussaka
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Zapiekanka warzywna
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka z pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Kugel
- Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
Zapiekanka z ciasta francuskiego z ekstra dodatkiem – serowymi brzegami. Z pysznym sosem pomidorowym, serem oraz z mięsem mielonym z kurczaka. To świetny pomysł na ciekawą potrawę, która wcale nie jest trudna do zrobienia. Smak jest świetny. Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego jest idealny na obiad w domu. Będzie też świetnym pomysłem na obiad przygotowany na imprezę. Jak zrobisz zapiekankę z ciasta francuskiego, zaskoczysz innych ukrytą w brzegach serową niespodzianką. Koniecznie podawaj na ciepło!
Zapiekanka z ciasta francuskiego jest prosta i smaczna. Świetny pomysł na potrawy z kurczakiem i sosem pomidorowym. Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego z mięsem mielonym? Przyda się płaska blaszka, na której będzie się piekła zapiekanka z ciasta francuskiego. Piekarnik wstaw do grzania, a w tym czasie przygotuj sos. Na oleju usmaż mięso z cebulą i czosnkiem. Gdy mięso stanie się gotowe, dodaj przecier pomidorowy, przypraw i gotuj, aż sos się zredukuje. Na blaszce z papierem do pieczenia wyłóż jedno opakowanie ciasta francuskiego. Wzdłuż każdego boku ułóż słupki z sera. Powinny mieć szerokość około 2 cm x 2 cm, może być też więcej. Jeśli będą mniejsze ser może być mało wyczuwalny. Gdy już słupki serowe leżą około 2 cm od brzegów ciasta, zacznij je owijać ciastem i przyklep widelcem, by ciasto podczas pieczenia nie urosło i nie odsłoniło sera. Wlej w środek sos mięsny i wyłóż na wierzch resztę sera, który pozostał. Połową opakowania ciasta francuskiego przykryj wierzch, również zabezpieczając końce (najlepiej widelcem). Przepis na zapiekankę z ciasta francuskiego można ozdobić z wierzchu, na przykład robiąc kratkę z pasków ciasta bądź w inny sposób. Można przykryć w całości albo dodatkowo naciąć nożem tworząc różne wzorki. Pozostało upiec zapiekankę przez 30 minut, najlepiej z termoobiegiem.
Jeśli nie lubisz potraw z mięsa mielonego z kurczaka, możesz zrobić przepis nieco inaczej. Robiąc potrawę z kurczakiem, jest ona stosunkowo chuda i niektórym nie bardzo smakuje. Jak zrobić zapiekankę z ciasta francuskiego, by była równie dobra? Zapiekanka z mięsem mielonym wieprzowym lub wołowym będzie bardzo dobrą alternatywą dla mięsa z kurczaka. Do przepisu na zapiekankę z ciasta francuskiego z przypraw wystarczy sól, pieprz i bazylia, jednak warto dodać też inne przyprawy. Papryczka chilli jest dobra, gdy lubisz ostre smaki, a papryka słodka – gdy lubisz paprykowy smak.
Gdy nie masz pomysłów na to, co dobrego robić na obiady to ta propozycja na pewno super się sprawdzi.
Alergeny w zapiekance z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
Lista alergenów dla zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanki z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
Zapiekanka dostarcza białko, tłuszcz i węglowodany. Jeśli ograniczasz tłuszcze nasycone zaleca się zmodyfikować przepis.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.