Ciasto francuskie z czekoladą

Opublikowano: 08.04.2024 r., 19:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuskie ciasto z czekoladą
Ciasto francuskie z czekoladą
Poznaj przepis na szybkie i proste ciasto francuskie z czekoladą, które posmakuje każdemu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 25 min
273 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blacha

Przepis na ciasto francuskie z czekoladą krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń na płasko, czekoladę podziel na kostki.

Na jednej połowie ciasta układaj po jednej kostce czekolady w niewielkich odstępach.

Złóż ciasto na pół, przykrywając czekoladę pozostałą połową ciasta.

Pokrój cienkim, ostrym nożem na kwadraty, dookoła kostek czekolady.

Przełóż na blachę do pieczenia i piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto francuskie z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta francuskiego z czekoladą

Ciasto francuskie z czekoladą to pomysł na pyszny deser na słodko. Jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, co więcej potrzebujesz do tego jedynie dwóch składników. Jak zrobić ciasto francuskie z czekoladą, aby było naprawdę pyszne i dobre na każdą okazję? Poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego deseru potrzebne Ci będzie jedynie gotowe ciasto francuskie oraz ulubiona czekolada- mleczna, gorzka lub deserowa. Oczywiście, jeśli chcesz i lubisz, możesz też przygotować samodzielnie domowe ciasto francuskie. Jest to jednak bardzo czasochłonne, dlatego, jeśli preferujesz szybkie, proste przepisy, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, warto skorzystać z gotowców. Ciasto francuskie z czekoladą jest bardzo proste i szybkie, wystarczy ułożyć kostki czekolady w równych odstępach na połowie ciasta, przykryć pozostałym ciastem, wykroić ciasteczka i piec w piekarniku przez około 15 minut. To wszystko, co musisz zrobić, aby powstał ten pyszny, domowy deser. Jeśli chcesz, ciasteczka możesz dodatkowo posypać cynamonem, kakao lub cukrem pudrem. Przepis na ciasto francuskie świetnie sprawdzi się na urodziny, imieniny, spotkania ze znajomymi, czy szybką przekąskę w przypadku niezapowiedzianych gości. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis na ciasteczka francuskie z gorzką czekoladą.

Alergeny w cieście francuskim z czekoladą

Lista alergenów dla ciasta francuskiego z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna

Wartości odżywcze ciasta francuskiego z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Ciasto francuskie jest dość kaloryczne, dlatego na dietach redukcyjnych warto uważać na jego częstą obecność w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
547.39
273.70
Białko (g)
12.35
6.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
48.32
24.16
Węglowodany przyswajalne (g)
46.39
23.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
36.21
18.10
Tłuszcze nasycone (g)
13.76
6.88
Tłuszcze nienasycone (g)
22.45
11.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.35
9.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.10
2.05
Cholesterol (mg)
5.18
2.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
13.30
6.65
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.08
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.53
0.27
Retinol (µg (mcg))
13.30
6.65
Tiamina (mg)
0.33
0.17
Ryboflawina (mg)
0.28
0.14
Niacyna (mg)
3.32
1.66
Foliany (µg (mcg))
63.13
31.56
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
208.66
104.33
Potas (mg)
131.08
65.54
Wapń (mg)
50.34
25.17
Fosfor (mg)
93.35
46.68
Magnez (mg)
26.59
13.30
Żelazo (mg)
2.51
1.26
Cynk (mg)
0.93
0.46
Miedź (mg)
0.20
0.10
Mangan (mg)
0.49
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta francuskiego z czekoladą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta francuskiego z czekoladą

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Czekolada mleczna
80 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 80 g
Koszt składników
13.50