Napoleonka z gotowego ciasta francuskiego

Opublikowano: 07.07.2025 r.
Ciasto francuskie, mleko, żółtka jajek i masło to podstawa naszej szybciutkiej napoleonki. Gotowe ciasto francuskie robi tu całą robotę - nie musisz wałkować i składać! Mleko i żółtka tworzą krem, a masło nadaje bogactwa smaku. Króciutka lista składników, a efekt – rewelacyjny! Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić ten klasyczny deser w nowoczesnym wydaniu.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 370 g (1 opakowanie)
- Mleko 3,2% - 500 ml (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, lodówka
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż na blaszce, przekrój na dwie części i nakłuj widelcem.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w 200 st. C i ostudź.
- Mąkę pszenną wymieszaj z 1/2 szklanki mąki.
- Dodaj skrobię ziemniaczaną i cukier waniliowy, cukier puder i żółtka.
- Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj, następnie stopniowo dodawaj przygotowaną wcześniej mieszankę.
- Masło ubij za pomocą miksera i dodaj do masy budyniowej.
- Wyłóż masę budyniową na ciasto i przykryj drugą połową ciasta.
- Schowaj ciasto do lodówki na godzinę czasu.
Komentarz dietetyka
Śmiało możesz przygotować ciasto z gotową masą budyniową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk