Kawałki kurczaka w cieście francuskim

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki kurczaka w cieście francuskim pdoane na białym półmisku z dodatkiem sosu.
Kawałki kurczaka w cieście francuskim
Kawałki kurczaka w cieście francuskim to doskonała propozycja na przekąskę. Przystawkę warto podać z dodatkiem domowego sosu czosnkowego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
209 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Ciasto francuskie (275 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Sezam nasiona do posypania (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ręcznik papierowy

Przepis na kawałki kurczaka w cieście francuskim krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w paski o długości około 7 cm.

Do miski wsyp po jednej płaskiej łyżce stołowej soli, pieprzu oraz papryki słodkiej.

Do miski z przyprawami włóż pokrojone mięso z kurczaka i dokładnie obtocz je w przyprawach.

Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w paski o grubości około 2 cm.

Każdy z kawałków mięsa owiń dookoła ciastem francuskim.

Kurczaka w cieście francuskim ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Kawałki kurczaka w cieście francuskim piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut.

Gotową przystawkę podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami.

Jak oceniasz przepis na kawałki kurczaka w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat kawałków kurczaka w cieście francuskim

Kawałki kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Pyszne ciasto francuskie z kurczakiem z piekarnika świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Przepis na kawałki kurczaka w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przystawki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, ciasto francuskie, jajka, sezam, sól, pieprz oraz papryka słodka.

A jak zrobić kawałki kurczaka w cieście francuskim? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i pokrój w paski o długości około 7 cm. Do miski wsyp po jednej płaskiej łyżce stołowej soli, pieprzu oraz papryki słodkiej. Do miski z przyprawami włóż pokrojone mięso z kurczaka i dokładnie obtocz je w przyprawach. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w paski o grubości około 2 cm. Każdy z kawałków mięsa owiń dookoła ciastem francuskim. Kurczaka w cieście francuskim ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka w cieście francuskim piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Gotową przystawkę podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi sosami.

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując pyszne, pieczone ciasto francuskie z kurczakiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasto francuskie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania przystawki dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kawałkach kurczaka w cieście francuskim

Lista alergenów dla kawałków kurczaka w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze kawałków kurczaka w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Kawałki kurczaka w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Filet z kurczaka stanowi doskonałe źródło białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
322.09
209.36
Białko (g)
15.12
9.83
Fenyloalanina (mg)
0.61
0.39
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
19.92
12.94
Węglowodany przyswajalne (g)
18.75
12.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
20.12
13.08
Tłuszcze nasycone (g)
6.27
4.07
Tłuszcze nienasycone (g)
13.85
9.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.47
6.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.38
2.20
Cholesterol (mg)
64.18
41.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
17.42
11.33
Witamina B6 (mg)
0.43
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.11
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.57
0.37
Retinol (µg (mcg))
17.42
11.33
Tiamina (mg)
0.25
0.16
Ryboflawina (mg)
0.25
0.16
Niacyna (mg)
6.31
4.10
Foliany (µg (mcg))
44.92
29.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.23
0.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
136.54
88.75
Potas (mg)
210.01
136.50
Wapń (mg)
55.42
36.03
Fosfor (mg)
166.91
108.49
Magnez (mg)
36.35
23.63
Żelazo (mg)
2.04
1.33
Cynk (mg)
0.99
0.64
Miedź (mg)
0.26
0.17
Mangan (mg)
0.32
0.21
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawałków kurczaka w cieście francuskim 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kawałków kurczaka w cieście francuskim

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Ciasto francuskie
275 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
30 g
do posypania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
37.00