Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na quiche ze szparagami krok po kroku

Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blaszce.

Żółtka jajek roztrzep w misce za pomocą trzepaczki, a następnie dolej śmietankę.

Do masy jajecznej dodaj tarty parmezan.

Szparagi ułam w miejscu zdrewniałej łodygi i umyj, a następnie osusz dokładnie.

Wlej przygotowaną masę do foremki, a na wierzchu ułóż szparagi.

Całość zapiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

quiche ze szparagami
Quiche ze szparagami - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - quiche ze szparagami

W skrócie
Kalorii w porcji
183 kcal
Wielkość
jednej porcji
60 g
Indeks glikemiczny
60

Wartości odżywcze quiche ze szparagami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli masz więcej czasu możesz przygotować samodzielnie spód do quiche, jeśli chcesz, aby danie był szybkie w przygotowaniu tak jak ja postaw na gotowe ciasto francuskie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
305.94
183.57
Białko (g)
5.43
3.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
15.51
9.31
Węglowodany przyswajalne (g)
14.57
8.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
0.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
24.81
14.89
Tłuszcze nasycone (g)
16.00
9.60
Tłuszcze nienasycone (g)
8.81
5.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
109.13
65.48
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche ze szparagami 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quiche ze szparagami

Lista alergenów dla quiche ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Więcej informacji na temat quiche ze szparagami

Quiche to danie podobne do wszystkim nam znanej tarty, jednak występuje ona w wersji wytrawnej. Farsz jajeczny i kruche ciasto to niezastąpiony element tego dania, jednak pozostałe dodatki możesz dowolnie zamieniać, śmiało możesz postawić na same warzywa lub dodatek mięsa.

Quiche będzie pyszne w każdej wersji. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na quiche ze szparagami.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, przygotuj ciasto francuskie w rulonie, żółtka jajek, parmezan lub inny dowolny ser, świeże szparagi oraz śmietankę 30% tłuszczu. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku koniecznie postaw na gotowe ciasto francuskie.

Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu przyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować domowe ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.

Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.

Twoje quiche ze szparagami może oczywiście powstać na własnoręcznie robionym cieście kruchym.

Skoro już znasz składniki, poznaj mój prosty przepis.

Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na blaszce. Żółtka jajek roztrzep w misce za pomocą trzepaczki, a następnie dolej śmietankę. Do masy jajecznej dodaj tarty parmezan. Szparagi ułam w miejscu zdrewniałej łodygi i umyj, a następnie osusz dokładnie. Wlej przygotowaną masę do foremki, a na wierzchu ułóż szparagi. Całość zapiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Skoro już wiesz, jak zrobić quiche ze szparagami koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie, będzie to idealny pomysł na obiad i przekąskę w ciągu dnia.

Moim zdaniem najlepsze quiche jest właśnie ze szparagami, a Twoim zdaniem, jakie będzie dobre?

Szacunkowy koszt przygotowania quiche ze szparagami

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 rulon
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Szparagi
250 g
1/2 pęczka
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
2 opakowania
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na quiche ze szparagami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.2% osób