Quiche z kurkami

Opublikowano: 15.08.2022 r., 10:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quiche z kurkami podane na metalowej kratce stojącej na drewnianym blacie.
Quiche z kurkami
Quiche z kurkami to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z grzybami świetnie sprawdzi się również jako przekąska. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
321 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (200 g)
  • Masło (125 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kurki świeże (400 g)
  • Por 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Serek ricotta (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na quiche z kurkami krok po kroku

Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.

Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.

Ciasto nakłuj widelcem, ułóż na nim folię aluminiową oraz obciążniki do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążniki z folią aluminiową i ciasto piecz jeszcze 5 minut.

Pora umyj i pokrój w półplasterki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę oraz pora. Następnie składniki przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż kurki, do momentu odparowania z nich wody.

Kurki przełóż do miski z porem i cebulą.

W większej misce wymieszaj ricottę ze śmietanką oraz jajkami. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do miseczki dodaj cebulę, pora i kurki. Całość dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż farsz i wyrównaj go.

Quiche z kurkami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 35 minut.

Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na quiche z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób

Więcej informacji na temat quiche z kurkami

Quiche z kurkami to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny lub przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Quiche to francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego śmietanową masą. Nadzienie do quiche może składać się z różnego rodzaju mięs, warzyw, grzybów lub serów. Sprawdzony przepis na quiche z kurkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące składniki: mąka pszenna, masło, jajka, mrożone lub świeże kurki, por, cebula, serek ricotta, olej rzepakowy, śmietanka kremówka, sól oraz pieprz.

Jak zrobić quiche z kurkami? Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli. Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem. Ciasto nakłuj widelcem, ułóż na nim folię aluminiową oraz obciążniki do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążniki z folią aluminiową i ciasto piecz jeszcze 5 minut. Pora umyj i pokrój w półplasterki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę oraz pora. Następnie składniki przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż kurki, do momentu odparowania z nich wody. Kurki przełóż do miski z porem i cebulą. W większej misce wymieszaj ricottę ze śmietanką oraz jajkami. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miseczki dodaj cebulę, pora i kurki. Całość dokładnie wymieszaj. Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż farsz i wyrównaj go. Quiche z kurkami piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35 minut. Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Podsumowując pyszna tarta z kurkami to doskonała propozycja na obiad. Najlepsza tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dobrze smakuje również na zimno. Smaczne quiche z kurkami stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w quiche z kurkami

Lista alergenów dla quiche z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek ricotta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze quiche z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Quiche z kurkami to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie kurek oraz cebuli sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
214.07
321.11
Białko (g)
5.13
7.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
14.91
22.37
Węglowodany przyswajalne (g)
13.62
20.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
15.25
22.87
Tłuszcze nasycone (g)
8.96
13.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.29
9.43
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.64
2.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
3.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.64
51.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
36.44
54.66
Potas (mg)
224.86
337.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.29
75.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
80.87
121.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.31
24.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.14
3.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche z kurkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quiche z kurkami

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Por
200 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Serek ricotta
200 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
67.00