Przepis na quiche z kurkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.

Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.

Ciasto nakłuj widelcem, ułóż na nim folię aluminiową oraz obciążniki do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążniki z folią aluminiową i ciasto piecz jeszcze 5 minut.

Pora umyj i pokrój w półplasterki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę oraz pora. Następnie składniki przełóż do miseczki.

Na tej samej patelni podsmaż kurki, do momentu odparowania z nich wody.

Kurki przełóż do miski z porem i cebulą.

W większej misce wymieszaj ricottę ze śmietanką oraz jajkami. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Do miseczki dodaj cebulę, pora i kurki. Całość dokładnie wymieszaj.

Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż farsz i wyrównaj go.

Quiche z kurkami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 35 minut.

Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Często zadawane pytania

Quiche z kurkami podane na metalowej kratce stojącej na drewnianym blacie.
Quiche z kurkami
Koszt przygotowania dania
40.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Quiche z kurkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o quiche z kurkami

Quiche z kurkami to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny lub przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Quiche to francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego śmietanową masą. Nadzienie do quiche może składać się z różnego rodzaju mięs, warzyw, grzybów lub serów. Sprawdzony przepis na quiche z kurkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące składniki: mąka pszenna, masło, jajka, mrożone lub świeże kurki, por, cebula, serek ricotta, olej rzepakowy, śmietanka kremówka, sól oraz pieprz.

Jak zrobić quiche z kurkami? Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli. Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem. Ciasto nakłuj widelcem, ułóż na nim folię aluminiową oraz obciążniki do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążniki z folią aluminiową i ciasto piecz jeszcze 5 minut. Pora umyj i pokrój w półplasterki, cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim cebulę oraz pora. Następnie składniki przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż kurki, do momentu odparowania z nich wody. Kurki przełóż do miski z porem i cebulą. W większej misce wymieszaj ricottę ze śmietanką oraz jajkami. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miseczki dodaj cebulę, pora i kurki. Całość dokładnie wymieszaj. Na podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż farsz i wyrównaj go. Quiche z kurkami piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35 minut. Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Podsumowując pyszna tarta z kurkami to doskonała propozycja na obiad. Najlepsza tarta jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dobrze smakuje również na zimno. Smaczne quiche z kurkami stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze quiche z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
214.07 kcal
321.11 kcal
Białko
5.13 g
7.70 g

Węglowodany w quiche z kurkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
14.91 g
22.37 g
Węglowodany przyswajalne
13.62 g
20.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
1.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
15.25 g
22.87 g
Tłuszcze nasycone
8.82 g
13.23 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.29 g
9.43 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na quiche z kurkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
1.64 µg (mcg)
2.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.03 mg
3.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
34.64 µg (mcg)
51.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quiche z kurkami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
36.44 mg
54.66 mg
Potas
224.86 mg
337.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
50.29 mg
75.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
80.87 mg
121.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
16.31 mg
24.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.14 mg
3.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche z kurkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quiche z kurkami

Lista alergenów dla quiche z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek ricotta
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania quiche z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Por
200 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Serek ricotta
200 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na quiche z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób