Przepis na quiche z cukinią krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm

Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.

Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.

Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 10 minut.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój na cienkie półplasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę.

Następnie dodaj cukinię i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W misce umieść 3 jajka, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Następnie składniki wymieszaj dokładnie.

Na podpieczony spód ułóż zawartość patelni i całość zalej masą jajeczno-śmietanową.

Quiche z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 40 minut.

Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Często zadawane pytania

Quiche z cukinią podane na papierze do pieczenia leżącym na blacie.
Quiche z cukinią
Koszt przygotowania dania
16.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
291 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Quiche z cukinią - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o quiche z cukinią

Quiche z cukinią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Domowe quiche świetnie sprawdzi się również jako przekąska serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Quiche to francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego śmietanową masą. Nadzienie do quiche może składać się z różnego rodzaju mięs, warzyw, grzybów lub serów. Przepis na quiche z cukinią jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: mąka pszenna, masło, jajka, cukinia, cebula, oliwa z oliwek, śmietana 18%, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

Jak zrobić quiche z cukinią? Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli. Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę. Następnie dodaj cukinię i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. Następnie zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W misce umieść 3 jajka, śmietanę oraz gałkę muszkatołową. Następnie składniki wymieszaj dokładnie. Na podpieczony spód ułóż zawartość patelni i całość zalej masą jajeczno-śmietanową. Quiche z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut. Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Cukinia zawiera składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowi ona źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując pyszne quiche z cukinią to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szybkie i łatwe w przygotowaniu quiche jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dobrze smakuje również na zimno. Pieczona cukinia wykorzystana do przygotowania dania stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze quiche z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
171.34 kcal
291.27 kcal
Białko
4.64 g
7.89 g

Węglowodany w quiche z cukinią

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
13.17 g
22.38 g
Węglowodany przyswajalne
12.61 g
21.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
0.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
11.47 g
19.49 g
Tłuszcze nasycone
6.72 g
11.42 g
Tłuszcze nienasycone
4.75 g
8.07 g
Tłuszcze jednonasycone
3.97 g
6.75 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
69.86 mg
118.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na quiche z cukinią

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
88.99 µg (mcg)
151.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
8.83 mg
15.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
1.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
83.06 µg (mcg)
141.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.32 mg
Niacyna
1.19 mg
2.02 mg
Foliany
40.15 µg (mcg)
68.26 µg (mcg)
Beta karoten
70.06 µg (mcg)
119.10 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quiche z cukinią

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
26.91 mg
45.75 mg
Potas
181.76 mg
309.00 mg
Wapń
32.12 mg
54.60 mg
Fosfor
73.08 mg
124.23 mg
Magnez
16.97 mg
28.84 mg
Żelazo
1.23 mg
2.09 mg
Cynk
0.52 mg
0.89 mg
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche z cukinią 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quiche z cukinią

Lista alergenów dla quiche z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania quiche z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukinia
800 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 800 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
45.20
Jak oceniasz przepis na quiche z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób