Quiche z warzywami

Opublikowano: 15.08.2022 r., 10:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Quiche z warzywami podane w naczyniu do zapiekania.
Quiche z warzywami
Quiche z warzywami to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta z warzywami jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 50 min
405 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Cukinia 1 mała sztuka (300 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Bakłażan 1 mała sztuka (300 g)
  • Brokuły (150 g)
  • Sok z limonki (30 ml)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, praska do czosnku, forma do tarty 25 cm

Przepis na quiche z warzywami krok po kroku

Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli.

Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto.

Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem.

Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 10 minut.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cukinię, bakłażana i obraną marchew pokrój w półplasterki.

Brokuł umyj i podziel na małe różyczki.

Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj pozostałe warzywa i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu.

W dużej misce umieść mleko, 3 jajka, sok z limonki oraz przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie do miski dodaj warzywa z patelni i dokładnie wymieszaj.

Zawartość miski przełóż na podpieczony spód tarty.

Quiche z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 40 minut.

Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na quiche z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat quiche z warzywami

Quiche z warzywami to doskonały pomysł na obiad lub przekąskę, którą możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Quiche to francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta oraz nadzienia zalanego śmietanową masą. Nadzienie do quiche może składać się z różnego rodzaju mięs, warzyw, grzybów lub serów. Przepis na quiche z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy niezbędne będą następujące składniki: mąka pszenna, masło, jajka, cebula, czosnek, cukinia, marchew, papryka czerwona, bakłażan, brokuł, sok z limonki, mleko, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Jak zrobić quiche z warzywami? Mąkę posiekaj z masłem oraz szczyptą soli. Następnie do masy dodaj jedno jajko i zagnieć ciasto. Ciastem wylep dno i boki formy na tartę, którą uprzednio wysmaruj masłem. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 10 minut. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Cukinię, bakłażana i obraną marchew pokrój w półplasterki. Brokuł umyj i podziel na małe różyczki. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij ja niej cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj pozostałe warzywa i całość duś przez około 10 minut na małym ogniu. W dużej misce umieść mleko, 3 jajka, sok z limonki oraz przyprawy wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie do miski dodaj warzywa z patelni i dokładnie wymieszaj. Zawartość miski przełóż na podpieczony spód tarty. Quiche z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 40 minut. Gotową tartę podawaj na ciepło lub na zimno.

Podsumowując pyszne quiche z warzywami to doskonała propozycja na obiad. Najlepsze quiche jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak dobrze smakuje również na zimno. Tarta z warzywami stanowi dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w quiche z warzywami

Lista alergenów dla quiche z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze quiche z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Quiche z warzywami to doskonały pomysł na pyszne danie bezmięsne. Wykorzystanie wielu warzyw sprawia, że danie jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
172.55
405.50
Białko (g)
4.62
10.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
16.02
37.65
Węglowodany przyswajalne (g)
14.89
34.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
10.42
24.48
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
13.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
10.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.87
9.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
53.05
124.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
146.27
343.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.48
52.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.90
2.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
73.51
172.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.46
Ryboflawina (mg)
0.17
0.40
Niacyna (mg)
1.46
3.43
Foliany (µg (mcg))
45.13
106.06
Beta karoten (µg (mcg))
737.55
1733.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
26.63
62.57
Potas (mg)
182.90
429.81
Wapń (mg)
33.73
79.28
Fosfor (mg)
69.84
164.12
Magnez (mg)
16.37
38.46
Żelazo (mg)
1.29
3.04
Cynk (mg)
0.48
1.13
Miedź (mg)
0.07
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny quiche z warzywami 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quiche z warzywami

Koszt składników
66.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cukinia
300 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Bakłażan
300 g
1 mała sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Brokuły
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Sok z limonki
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
66.30