Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarkowe sakiewki na desce
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na imprezy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 15 min
160 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (275 g)
  • Pieczarki - 10 średnich sztuk (250 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, patelnia

Przepis na sakiewkę z ciasta francuskiego z pieczarkami krok po kroku

Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego pieczarki i smaż do momentu, aż woda odparuje.

Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.

Farsz z pieczarek dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ciasto francuskie podziel na równej wielkości kwadraty.

Na środku każdego kwadrata ułóż po 2-3 łyżki farszu. Wolne brzegi zlep na górę formując sakiewki.

Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Jak oceniasz przepis na sakiewkę z ciasta francuskiego z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami świetnie sprawdzą się jako przekąska. Sakiewki warto podać również jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, pieczarki, cebula, masło, sól oraz pieprz.

A jak zrobić sakiewki z gotowego ciasta francuskiego z pieczarkami? Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego pieczarki i smaż do momentu, aż woda odparuje. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Farsz z pieczarek dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podziel na równej wielkości kwadraty. Na środku każdego kwadratu ułóż po 2-3 łyżki farszu. Wolne brzegi zlep na górę formując sakiewki. Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując: pyszne sakiewki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się jako przekąska. Warto przygotować je na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Najlepsze sakiewki z pieczarkami są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sakiewce z ciasta francuskiego z pieczarkami

Lista alergenów dla sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na przekąskę. Pieczarki wpływają na walory smakowe potrawy i dostarczają sporej ilości składników odżywczych do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
291.37
160.25
Białko (g)
4.79
2.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
23.00
12.65
Węglowodany przyswajalne (g)
21.74
11.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
20.49
11.27
Tłuszcze nasycone (g)
7.29
4.01
Tłuszcze nienasycone (g)
13.20
7.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.77
5.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.43
1.34
Cholesterol (mg)
7.23
3.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
22.99
12.65
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.01
Witamina C (mg)
1.50
0.83
Witamina E (mg)
0.33
0.18
Retinol (µg (mcg))
22.55
12.41
Tiamina (mg)
0.22
0.12
Ryboflawina (mg)
0.30
0.17
Niacyna (mg)
3.46
1.90
Foliany (µg (mcg))
44.89
24.69
Beta karoten (µg (mcg))
5.39
2.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
117.89
64.84
Potas (mg)
174.88
96.19
Wapń (mg)
8.19
4.51
Fosfor (mg)
67.11
36.91
Magnez (mg)
12.08
6.65
Żelazo (mg)
1.41
0.78
Cynk (mg)
0.48
0.26
Miedź (mg)
0.19
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Pieczarki
250 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
23.00