Musli - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w musli oraz jakie alergie mogą powodować.
Musli - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze musli - tabela

Energia i białka

musli bez cukru
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w musli
Białko 8.60 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w musli

musli bez cukru
na 100 g
Węglowodany 74.90 g
Węglowodany przyswajalne 67.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 7.70 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

musli bez cukru
na 100 g
Tłuszcz 5.40 g
Tłuszcze nasycone 1.51 g
Tłuszcze nienasycone 3.89 g
Tłuszcze jednonasycone 2.50 g
Tłuszcze wielonasycone 1.39 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na musli

musli bez cukru
na 100 g
Witamina A 157.00 µg (mcg)
Witamina B6 3.64 mg
Witamina B12 10.89 µg (mcg)
Witamina C 0.30 mg
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol 156.00 µg (mcg)
Tiamina 0.68 mg
Ryboflawina 0.76 mg
Niacyna 9.10 mg
Foliany 727.00 µg (mcg)
Beta karoten 12.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na musli

musli bez cukru
na 100 g
Sód 239.00 mg
Potas 324.00 mg
Wapń 36.00 mg
Fosfor 225.00 mg
Magnez 67.00 mg
Żelazo 8.19 mg
Cynk 2.59 mg
Miedź 0.33 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101779/nutrients

Alergie w musli

  • musli bez cukru - Skorupiaki i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z musli

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto