Suszone morele - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych morelach oraz jakie alergie mogą powodować.
Suszone morele - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
morele suszone 56 35
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego suszonych moreli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak morele suszone indeks glikemiczny wynosi 56, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z suszonymi morelami
Suszone pomidory, Śliwki suszone, Daktyle suszone, Suszona żurawina, Rodzynki, Morele, Suszone jabłka, Figi suszone, Migdały

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla suszonych moreli

morele suszone
Kategoria produktu Owoce
Alergie* Dwutlenek siarki i siarczyny
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 56
(średni)

Przepisy z suszonymi morelami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto