Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego krok po kroku
- Płatki kukurydziane bez cukru 500 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) 300 g pół opakowania
- Morele suszone 100 g
- Migdały 200 g
- Słonecznik nasiona łuskane 100 g
- Suszona żurawina 50 g
- Wiórki kokosowe 150 g
Posiekaj morele w drobną kostkę.
Posiekaj migdały.
W misce umieść płatki kukurydziane, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe, migdały i morele.
Dodaj mleko skondensowane i całość wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na blasze formuj ciasteczka.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8 minut.
Ciasteczka wystudź i wyłóż na paterze.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciastka migdałowe
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z mlekiem skondensowanym
-
Tort napoleon
-
Krem z mleka skondensowanego
-
Ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki
-
Szybki sernik z mlekiem skondensowanym
-
Tynk z mleka skondensowanego
-
Deser z mleka skondensowanego
-
Brownie bez cukru
-
Ciasta z mlekiem skondensowanym
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego - cechy przepisu
Więcej o ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to bardzo dobry pomysł na smaczne ciastka dla dzieci. Pyszne ciasteczka są chrupiące i ekspresowe do przygotowania. Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki kukurydziane, słonecznik, żurawina, mleko z puszki skondensowane, wiórki kokosowe, migdały, morele suszone.
Jak zrobić ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego? Posiekaj morele w drobną kostkę. Posiekaj migdały. W misce umieść płatki kukurydziane, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe, migdały i morele. Dodaj mleko skondensowane i całość wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze formuj ciasteczka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 8 minut. Ciasteczka wystudź i wyłóż na paterze.
Płatki kukurydziane są źródłem witaminy A, B oraz E. Płatki kukurydziane jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując pyszne ciastka z płatków są szybkie do zrobienia i bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce przez 3-4 dni. Ciastka z płatków kukurydzianych są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Wartości odżywcze ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Lista alergenów dla ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały