Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego podane na drewnianym blacie.
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to wspaniała propozycja na pyszne słodkie ciasteczka dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 10 min
299 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Płatki kukurydziane bez cukru (500 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) pół opakowania (300 g)
  • Morele suszone (100 g)
  • Migdały (200 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (100 g)
  • Suszona żurawina (50 g)
  • Wiórki kokosowe (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego krok po kroku

Posiekaj morele w drobną kostkę.

Posiekaj migdały.

W misce umieść płatki kukurydziane, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe, migdały i morele.

Dodaj mleko skondensowane i całość wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blasze formuj ciasteczka.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8 minut.

Ciasteczka wystudź i wyłóż na paterze.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to bardzo dobry pomysł na smaczne ciastka dla dzieci. Pyszne ciasteczka są chrupiące i ekspresowe do przygotowania. Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki kukurydziane, słonecznik, żurawina, mleko z puszki skondensowane, wiórki kokosowe, migdały, morele suszone.

Jak zrobić ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego? Posiekaj morele w drobną kostkę. Posiekaj migdały. W misce umieść płatki kukurydziane, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe, migdały i morele. Dodaj mleko skondensowane i całość wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze formuj ciasteczka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 8 minut. Ciasteczka wystudź i wyłóż na paterze.

Płatki kukurydziane są źródłem witaminy A, B oraz E. Płatki kukurydziane jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszne ciastka z płatków są szybkie do zrobienia i bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce przez 3-4 dni. Ciastka z płatków kukurydzianych są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Lista alergenów dla ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to słodki wyrób domowy zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom cukru we krwi i nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
427.14
299.00
Białko (g)
10.09
7.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
54.59
38.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
20.44
14.31
Tłuszcze nasycone (g)
10.21
7.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki kukurydziane bez cukru
500 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
pół opakowania
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
57.50