Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Posiekaj morele w drobną kostkę.

Posiekaj migdały.

W misce umieść płatki kukurydziane, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe, migdały i morele.

Dodaj mleko skondensowane i całość wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Na blasze formuj ciasteczka.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 8 minut.

Ciasteczka wystudź i wyłóż na paterze.

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego podane na drewnianym blacie.
Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Koszt przygotowania dania
47.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
299 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego to bardzo dobry pomysł na smaczne ciastka dla dzieci. Pyszne ciasteczka są chrupiące i ekspresowe do przygotowania. Przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki kukurydziane, słonecznik, żurawina, mleko z puszki skondensowane, wiórki kokosowe, migdały, morele suszone.

Jak zrobić ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego? Posiekaj morele w drobną kostkę. Posiekaj migdały. W misce umieść płatki kukurydziane, słonecznik, żurawinę, wiórki kokosowe, migdały i morele. Dodaj mleko skondensowane i całość wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze formuj ciasteczka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 8 minut. Ciasteczka wystudź i wyłóż na paterze.

Płatki kukurydziane są źródłem witaminy A, B oraz E. Płatki kukurydziane jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Witamina A jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznych, chroni przed promieniowaniem UV. Witamina A jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego najlepiej wchłania się z jego dodatkiem. Migdały nie są tak naprawdę orzechami jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pyszne ciastka z płatków są szybkie do zrobienia i bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce przez 3-4 dni. Ciastka z płatków kukurydzianych są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
427.14 kcal
299.00 kcal
Białko
10.09 g
7.06 g

Węglowodany w ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
54.59 g
38.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
20.44 g
14.31 g
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Lista alergenów dla ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania ciasteczek z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki kukurydziane bez cukru
500 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
pół opakowania
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Słonecznik nasiona łuskane
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z płatków kukurydzianych i mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób