Ciasto dyniowe bezglutenowe
- Dynia (500 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Mleczko kokosowe 1/2 szklanki (125 ml)
- Morele suszone 1 szklanka (250 g)
- Cynamon 1 łyżeczka (10 g)
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka (10 g)
Przepis na ciasto dyniowe bezglutenowe krok po kroku
Dynię obierz i zmiksuj z mlekiem kokosowym.
Dodaj orzechy i morele, zmiksuj na gładką masę.
Dodaj pozostałe składniki i wylej ciasto na blachę do pieczenia.
Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w piekarniku.
-
Sernik złota rosa
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Placek z cukinią
-
Ciasto jogurtowe
-
Placek z marchewką
-
Ciasto wiewiórka
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Fit szarlotka
-
Placek z płatków owsianych
-
Ciasto z burakami
-
Brownie z buraka
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Dietetyczne ciasta
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego bezglutenowego
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli ciasto dyniowe bezglutenowe. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.
Zatem, jak zrobić bezglutenowe ciasto dyniowe?
Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, orzechy, mleczko kokosowe, morele suszone, cynamon, soda oczyszczona.
Najlepsze wegetariańskie ciasto wychodzi z dyni hokkaido. W przepisie nie ma mąki. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Glutenu powinny unikać osoby z nietolerancją, warto wtedy wykorzystać mąki naturalnie bezglutenowe takie jak mąka kukurydziana czy mąka z ciecierzycy.
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
W pierwszej kolejności dynię obierz i zmiksuj z mlekiem kokosowym. Dodaj orzechy i morele, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i wylej ciasto na blachę do pieczenia.
Piecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w piekarniku.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasto dyniowe bezglutenowe, będzie to dobry pomysł na pyszne ciasto bez glutenu do kawy. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.
Alergeny w cieście dyniowym bezglutenowym
Lista alergenów dla ciasta dyniowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
Wartości odżywcze ciasta dyniowego bezglutenowego
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.