Przepis na ciasto dyniowe bezglutenowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia

Dynię obierz i zmiksuj z mlekiem kokosowym.

Dodaj orzechy i morele, zmiksuj na gładką masę.

Dodaj pozostałe składniki i wylej ciasto na blachę do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w piekarniku.

ciasto dyniowe bezglutenowe
Ciasto dyniowe bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
38.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Ciasto dyniowe bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście dyniowym bezglutenowym

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli ciasto dyniowe bezglutenowe. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić bezglutenowe ciasto dyniowe?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, orzechy, mleczko kokosowe, morele suszone, cynamon, soda oczyszczona.

Najlepsze wegetariańskie ciasto wychodzi z dyni hokkaido. W przepisie nie ma mąki. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Glutenu powinny unikać osoby z nietolerancją, warto wtedy wykorzystać mąki naturalnie bezglutenowe takie jak mąka kukurydziana czy mąka z ciecierzycy.

Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, ale ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

W pierwszej kolejności dynię obierz i zmiksuj z mlekiem kokosowym. Dodaj orzechy i morele, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i wylej ciasto na blachę do pieczenia.

Piecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w piekarniku.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciasto dyniowe bezglutenowe, będzie to dobry pomysł na pyszne ciasto bez glutenu do kawy. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
201.96 kcal
302.94 kcal
Białko
4.37 g
6.56 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.26 mg

Węglowodany w cieście dyniowym bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
22.68 g
34.02 g
Węglowodany przyswajalne
6.44 g
9.66 g
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.62 g
5.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
12.48 g
18.72 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
3.07 g
Tłuszcze nienasycone
10.43 g
15.65 g
Tłuszcze jednonasycone
1.76 g
2.65 g
Tłuszcze wielonasycone
8.67 g
13.00 g
Cholesterol
1.26 mg
1.88 mg

Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
238.68 µg (mcg)
358.01 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
4.62 mg
6.93 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
1.14 mg
1.71 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
2.63 µg (mcg)
3.94 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.16 mg
Niacyna
1.09 mg
1.64 mg
Foliany
28.00 µg (mcg)
42.00 µg (mcg)
Beta karoten
1913.60 µg (mcg)
2870.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
84.55 mg
126.82 mg
Potas
519.30 mg
778.95 mg
Wapń
60.59 mg
90.89 mg
Fosfor
122.91 mg
184.37 mg
Magnez
43.79 mg
65.68 mg
Żelazo
1.60 mg
2.40 mg
Cynk
0.85 mg
1.28 mg
Miedź
0.43 mg
0.65 mg
Mangan
0.90 mg
1.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego bezglutenowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście dyniowym bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta dyniowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone

Cena przygotowania ciasta dyniowego bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Mleczko kokosowe
125 ml
1/2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Morele suszone
250 g
1 szklanka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 250 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Koszt składników
61.30
Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób