Przepis na tadżin krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ras el hanout
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Mięso z kurczak dopraw solą i przyprawą marokańską, odstaw do lodówki na godzinę.

Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Obsmaż udka z kurczaka, wlej wodę i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.

Dodaj warzywa, suszone owoce i duś jeszcze 20 minut.

Posyp siekanymi migdałami oraz natką pietruszki.

Podawaj z dodatkiem kaszy kuskus lub pieczywem.

Tadżin podany w tradycyjnym naczyniu, które stoi na drewnianym blacie.
Tadżin
Koszt przygotowania dania
53.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
774 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
42

Tadżin - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tadżin

Tadżin to nazwa dania oraz naczynia, w którym owe danie się przygotowuje. Naczynie wykonane jest z gliny, nie musi być szkliwione. Nie powinno się go myć detergentami, lecz samą wodą. Detergent niszczy naczynie, które może służyć do użytku przez wiele lat. Tadżin powstał do przygotowywania jedzenia na ogniu i nadal jest do tego używany. Aby korzystać z niego w domu musisz mieć dostęp do kuchenki gazowej lub grilla. Naczynie ma kształt stożka, dzięki czemu wilgoć powstała podczas gotowania nie ucieka. Gliniany garnek pozwala na przygotowywanie posiłków bez dodatku tłuszczu. Potrawy są zdrowe i zawierają wiele składników mineralnych. Gliniane naczynia pozwalają na zachowanie wilgoci w daniu. Jeśli chodzi o samo danie można je przygotowywać w wielu różnych wersjach. Wykorzystać można mięso wieprzowe, wołowe, kurczaka a także owoce morza. Do potrawy dodaje się także różne warzywa oraz często kaszę kuskus z dodatkami. Przepis na marokański tadżin jest dość prosty, nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, cebula, czosnek, daktyle, suszone morele, migdały, natka pietruszki, ras el hanout, sól, masło klarowane, bakłażan, marchew, groszek zielony.

Jak zrobić marokański Tadżin? Jeśli nie masz do dyspozycji specjalnego naczynia użyj garnka lub głębokiej patelni z pokrywką. Mięso z kurczak dopraw solą i przyprawą marokańską, odstaw do lodówki na godzinę. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Obsmaż udka z kurczaka, wlej wodę i duś przez 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj warzywa, suszone owoce i duś jeszcze 20 minut. Podawaj z dodatkiem kaszy kuskus lub pieczywem.

Podsumowując tradycyjny tadżin to danie ciężkie do odwzorowania w pełni. Potrzebujesz do tego specjalnego naczynia i ognia. Podobne danie możesz przygotować w domu w głębokiej patelni lub garnku. Danie jest aromatyczne i doskonałe na obiad lub wystawną kolację w gronie znajomych. Przyprawa ras el hanout to mieszanka ponad 30 różnych składników, możesz ją nabyć w sklepach z produktami bliskiego wschodu. Potrawa jest bardzo aromatyczna i możesz do niej użyć ulubionych składników.

Wartości odżywcze tadżin

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
193.70 kcal
774.78 kcal
Białko
8.31 g
33.24 g

Węglowodany w tadżin

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
12.99 g
51.97 g
Węglowodany przyswajalne
6.54 g
26.16 g
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.04 g
12.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
12.87 g
51.47 g
Tłuszcze nasycone
4.82 g
19.28 g
Tłuszcze nienasycone
8.05 g
32.19 g
Tłuszcze jednonasycone
5.76 g
23.04 g
Tłuszcze wielonasycone
2.29 g
9.16 g
Cholesterol
39.47 mg
157.86 mg

Witaminy w przepisie na tadżin

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
148.18 µg (mcg)
592.72 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.70 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina C
5.27 mg
21.06 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Witamina E
2.58 mg
10.32 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
36.83 µg (mcg)
147.33 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.71 mg
Niacyna
2.42 mg
9.66 mg
Foliany
19.06 µg (mcg)
76.23 µg (mcg)
Beta karoten
1156.89 µg (mcg)
4627.57 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tadżin

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
47.38 mg
189.51 mg
Potas
332.35 mg
1329.42 mg
Wapń
41.50 mg
165.99 mg
Fosfor
116.68 mg
466.73 mg
Magnez
38.72 mg
154.90 mg
Żelazo
1.09 mg
4.37 mg
Cynk
0.92 mg
3.69 mg
Miedź
0.17 mg
0.67 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tadżin 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tadżin

Lista alergenów dla tadżin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na tadżin nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ras el hanout
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tadżin

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
800 g
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 800 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Bakłażan
300 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Morele suszone
150 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 150 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
72.80
Jak oceniasz przepis na tadżin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób