Przepis na makowiec z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
duża miska, papier do pieczenia, maszynka do mielenia

Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem.

Odstaw na 30 minut pod przykryciem.

Pokrój morele w kostkę.

Posiekaj orzechy włoskie.

Mak zmiel w maszynce do mięsa 3-krotnie.

Mak wymieszaj z masłem, jajkami i cukrem.

Dodaj do niego miód, suszone owoce, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie.

Na płat ciasta francuskiego wyłóż masę makową i zwiń w rulon.

Umieść makowiec na papierze do pieczenia.

Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Makowiec wystudź i pokrój na porcje.

Makowiec z ciasta francuskiego podany na drewnianym blacie.
Makowiec z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
40.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
654 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
58

Makowiec z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makowcu z ciasta francuskiego

Makowiec z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Makowiec jest bardzo kruchy i idealnie sprawdza się dla osób lubiących kruche ciasto. Gotowe ciasto francuskie bardzo przyspiesza pracę w kuchni. Przepis na makowiec z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mak, kandyzowana skórka z pomarańczy, jajka, masło, orzechy włoskie, cukier, miód, cynamon, żurawina suszona, morele suszone.

Jak zrobić makowiec z ciasta francuskiego? Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut pod przykryciem. Pokrój morele w kostkę. Posiekaj orzechy włoskie. Mak zmiel w maszynce do mięsa 3 krotnie. Mak wymieszaj z masłem, jajkami i cukrem. Dodaj do niego miód, cynamon, suszone owoce, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Na płat ciasta francuskiego wyłóż masę makową i zwiń w rulon. Umieść makowiec na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Makowiec wystudź i pokrój na porcje.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Suszone morele są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit.

Podsumowując łatwe i szybkie ciasto z dodatkiem maku sprawdzi się idealnie jako zastępstwo tradycyjnego makowca na bazie ciasta drożdżowego. Prosty przepis można przygotować, wykorzystując gotową masę makową. Pieczony w piekarniku makowiec z gotowego ciasta jest bardzo chrupiący.

Wartości odżywcze makowca z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
451.69 kcal
654.95 kcal
Białko
8.48 g
12.29 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w makowcu z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
38.95 g
56.47 g
Węglowodany przyswajalne
31.97 g
46.35 g
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.69 g
6.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
30.57 g
44.33 g
Tłuszcze nasycone
10.08 g
14.62 g
Tłuszcze nienasycone
20.50 g
29.72 g
Tłuszcze jednonasycone
11.09 g
16.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
9.40 g
13.63 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
71.27 mg
103.34 mg

Witaminy w przepisie na makowiec z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A
79.01 µg (mcg)
114.57 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C
0.30 mg
0.44 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E
1.10 mg
1.59 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol
70.55 µg (mcg)
102.30 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.45 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.29 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna
1.79 mg
2.60 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany
53.59 µg (mcg)
77.70 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten
101.79 µg (mcg)
147.59 µg (mcg)
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makowiec z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
122.23 mg
177.23 mg
Potas
240.50 mg
348.73 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń
269.47 mg
390.73 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor
222.44 mg
322.54 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez
76.46 mg
110.87 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo
3.11 mg
4.52 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk
1.92 mg
2.79 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź
0.43 mg
0.62 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z ciasta francuskiego 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makowcu z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla makowca z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
    • morele suszone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania makowca z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Mak niebieski
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Orzechy włoskie
70 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 70 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Morele suszone
60 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
Koszt składników
84.50
Jak oceniasz przepis na makowiec z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób