Makowiec z ciasta francuskiego

Opublikowano: 11.07.2022 r., 9:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec z ciasta francuskiego podany na drewnianym blacie.
Makowiec z ciasta francuskiego
Makowiec z ciasta francuskiego to wspaniała propozycja na pyszny deser dla Twojej rodziny. Makowiec na bazie ciasta francuskiego jest bardzo szybki do zrobienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas moczenia 45 min
654 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (500 g)
  • Mak niebieski (250 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Orzechy włoskie (70 g)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Miód (50 g)
  • Suszona żurawina (50 g)
  • Morele suszone (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, maszynka do mielenia

Przepis na makowiec z ciasta francuskiego krok po kroku

Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem.

Odstaw na 30 minut pod przykryciem.

Pokrój morele w kostkę.

Posiekaj orzechy włoskie.

Mak zmiel w maszynce do mięsa 3-krotnie.

Mak wymieszaj z masłem, jajkami i cukrem.

Dodaj do niego miód, suszone owoce, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie.

Na płat ciasta francuskiego wyłóż masę makową i zwiń w rulon.

Umieść makowiec na papierze do pieczenia.

Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Makowiec wystudź i pokrój na porcje.

Jak oceniasz przepis na makowiec z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat makowca z ciasta francuskiego

Makowiec z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Makowiec jest bardzo kruchy i idealnie sprawdza się dla osób lubiących kruche ciasto. Gotowe ciasto francuskie bardzo przyspiesza pracę w kuchni. Przepis na makowiec z ciasta francuskiego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mak, kandyzowana skórka z pomarańczy, jajka, masło, orzechy włoskie, cukier, miód, cynamon, żurawina suszona, morele suszone.

Jak zrobić makowiec z ciasta francuskiego? Mak umieść w misce i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut pod przykryciem. Pokrój morele w kostkę. Posiekaj orzechy włoskie. Mak zmiel w maszynce do mięsa 3 krotnie. Mak wymieszaj z masłem, jajkami i cukrem. Dodaj do niego miód, cynamon, suszone owoce, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Na płat ciasta francuskiego wyłóż masę makową i zwiń w rulon. Umieść makowiec na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Makowiec wystudź i pokrój na porcje.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Suszone morele są wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit.

Podsumowując łatwe i szybkie ciasto z dodatkiem maku sprawdzi się idealnie jako zastępstwo tradycyjnego makowca na bazie ciasta drożdżowego. Prosty przepis można przygotować, wykorzystując gotową masę makową. Pieczony w piekarniku makowiec z gotowego ciasta jest bardzo chrupiący.

Alergeny w makowcu z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla makowca z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
    • morele suszone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makowca z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Makowiec z ciasta francuskiego to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Podnoszą one dość szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie są odpowiednie dla osób mających zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
451.69
654.95
Białko (g)
8.48
12.29
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
38.95
56.47
Węglowodany przyswajalne (g)
31.97
46.35
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.69
6.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
30.57
44.33
Tłuszcze nasycone (g)
10.08
14.62
Tłuszcze nienasycone (g)
20.50
29.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.09
16.08
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.40
13.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.27
103.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
79.01
114.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.16
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.21
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.30
0.44
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.10
1.59
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.55
102.30
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.45
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
2.60
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.59
77.70
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
101.79
147.59
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
122.23
177.23
Potas (mg)
240.50
348.73
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
269.47
390.73
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
222.44
322.54
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
76.46
110.87
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.11
4.52
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.92
2.79
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.43
0.62
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowca z ciasta francuskiego 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowca z ciasta francuskiego

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Mak niebieski
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Orzechy włoskie
70 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 70 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Suszona żurawina
50 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 50 g
Morele suszone
60 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
Koszt składników
84.50