Żurawina do mięsa w słoiku

Opublikowano: 12.06.2022 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurawina do mięsa w słoiku podana na metalowej łyżce.
Żurawina do mięsa w słoiku
Żurawina do mięsa w słoiku to propozycja na pyszne przetwory. Żurawina doskonale komponuje się z dziczyzną. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na żurawinę w słoiku.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
500 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Żurawina świeża (500 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, małe słoiczki

Przepis na żurawinę do mięsa w słoiku krok po kroku

Żurawinę umyj, odsącz z wody na sitku i przelej wrzątkiem.

Do garnka wlej pół szklanki wody i wsyp cukier. Składniki zagotuj mieszając co jakiś czas.

Do gorącego syropu cukrowego wsyp żurawinę i duś przez około 50 minut na wolnym ogniu. Sos żurawinowy mieszaj od czasu do czasu.

W tym czasie słoiczki umyj i osusz.

Do słoików włóż gorącą żurawinę, zakręć słoiczki i odwróć je do góry dnem.

Gdy słoiczki wystygną odstaw je w chłodne miejsce.

Gotową żurawinę podawaj jako dodatek do mięsa.

Jak oceniasz przepis na żurawinę do mięsa w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat żurawiny do mięsa w słoiku

Żurawina do mięsa w słoiku to doskonały pomysł na wykorzystanie żurawiny w kuchni. Sos żurawinowy doskonale smakuje z dodatkiem dziczyzny, jednak świetnie sprawdzi się również jako dodatek do dań z drobiu. Przepis na żurawinę do mięsa w słoiku jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. To przygotowania sosu potrzebna będzie jedynie żurawina, cukier oraz woda.

Jak zrobić żurawinę do mięsa w słoiku? Żurawinę umyj, odsącz z wody na sitku i przelej wrzątkiem. Do garnka wlej pół szklanki wody i wsyp cukier. Składniki zagotuj, mieszając co jakiś czas. Do gorącego syropu cukrowego wsyp żurawinę i duś przez około 50 minut na wolnym ogniu. Sos żurawinowy mieszaj od czasu do czasu. W tym czasie słoiczki umyj i osusz. Do słoików włóż gorącą żurawinę, zakręć słoiczki i odwróć je do góry dnem. Gdy słoiczki wystygną odstaw je w chłodne miejsce. Gotową żurawinę podawaj jako dodatek do mięsa.

Żurawina to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Dwie pierwsze witaminy zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Witamina A dodatkowo ma działanie chroniące przed promieniami UV. Spożywanie żurawiny może wpłynąć również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne.

Podsumowując smaczna i domowa żurawina do mięsa w słoiku jest najlepsza z dodatkiem dziczyzny, jednak możemy podać również z innymi mięsami. Pyszna żurawina do mięsa przechowywana w słoiku to dobry pomysł na przetwory z wartościowego owocu. Prosty przepis warto wykorzystać w swojej kuchni, aby urozmaicić potrawy. Wykorzystanie żurawiny w kuchni sprawia, że dania są dobrym źródłem witamin oraz składników mineralnych.

Alergeny w żurawinie do mięsa w słoiku

Lista alergenów dla żurawiny do mięsa w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żurawinę do mięsa w słoiku

Wartości odżywcze żurawiny do mięsa w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Żurawina do mięsa w słoiku stanowi doskonały dodatek do mięs. Przetwory z żurawiny z dodatkiem cukru są wysokokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
142.86
500.00
Białko (g)
0.33
1.15
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
37.03
129.60
Węglowodany przyswajalne (g)
34.46
120.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
9.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.65
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
2.14
7.50
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.00
35.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Niacyna (mg)
0.07
0.25
Foliany (µg (mcg))
0.71
2.50
Beta karoten (µg (mcg))
27.14
95.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
1.71
6.00
Potas (mg)
57.71
202.00
Wapń (mg)
6.00
21.00
Fosfor (mg)
7.86
27.50
Magnez (mg)
4.29
15.00
Żelazo (mg)
0.18
0.62
Cynk (mg)
0.07
0.23
Miedź (mg)
0.05
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny żurawiny do mięsa w słoiku 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurawiny do mięsa w słoiku

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
500 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 500 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
32.50