Żur bezglutenowy
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Boczek wędzony bez kości (400 g)
- Biała kiełbasa (300 g)
- Kiełbasa domowa (300 g)
- Żur na zakwasie w butelce - 2 szklanki (użyj wersji wegańskiej) (500 ml)
- Śmietana 18% - 5 łyżek (50 g)
Przepis na żur bezglutenowy krok po kroku
Do garnka włóż boczek, zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut.
Dodaj obie kiełbasy, przyprawy i gotuj kolejne 20 minut.
Dodaj żurek z butelki, dokładnie zamieszaj.
Dodaj zahartowaną śmietanę.
Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Więcej informacji na temat żuru bezglutenowego
Żurek z kiełbasą i jajkiem to przepyszna, tradycyjna zupa, która od pokoleń zachwyca wszystkich swoim wspaniałym, wyrazistym aromatem i smakiem. Kolejną zaletą jest to, że jest naprawdę łatwa, prosta i szybka w przygotowaniu. Mimo, że najczęściej przygotowywana jest na Święta Wielkiej Nocy, jest to też świetny pomysł na pierwsze lub drugie danie obiadowe bez większej okazji. Koniecznie poznaj nasz przepis na żur bezglutenowy, który będzie równie pyszny co tradycyjny, dobry żur wielkanocny, a jednocześnie będzie odpowiedni dla wszystkich osób stosujących diety bez glutenu. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować bezglutenowy żur koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Najważniejszy będzie odpowiedni wybór zakwasu. Najczęściej wykorzystuje się zakwas żytni, jednak na dietach bezglutenowych konieczne jest jego wykluczenie i zastąpienie innym, bezglutenowym. Obecnie, asortyment produktów bezglutenowych dostępnych w sklepach jest naprawdę bardzo szeroki, dlatego nie powinno być żadnego problemu ze znalezieniem zakwasu bezglutenowego. Bardzo popularne są zakwasy gryczane, przygotowywane z naturalnie bezglutenowej gryki. Zakwas na żur bezglutenowy możesz również przygotować samodzielnie, pamiętaj jednak, że powinien od odstać minimum 3-5 dni, dlatego nie jest to zupa którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Wybranie gotowego zakwasu bezglutenowego jest najprostszym i najszybszym rozwiązaniem - to bardzo duże ułatwienie zwłaszcza w okresie świątecznym, który bardzo często wiąże się z wieloma przygotowaniami. Oprócz zakwasu potrzebne będą również warzywa z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler), kiełbasa, boczek, jajka oraz śmietana. Oczywiście, niezbędne będą też przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Śmiało możesz dodać też czosnek lub chrzan zwłaszcza jeśli preferujesz ostrzejsze, bardziej wyraziste smaki. Żur bezglutenowy z kiełbasą i jajkiem to bardzo pożywne i sycące danie, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również bez okazji jako pyszny posiłek obiadowy dla całej rodziny. Koniecznie poznaj nasz przepis na bezglutenowy żur z jajkiem i kiełbasą i ciesz się jego smakiem.
Alergeny w żurze bezglutenowym
Lista alergenów dla żuru bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żur na zakwasie w butelce
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze żuru bezglutenowego
Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na rodzaj zakwasu - nie może to być zakwas pszenny, ani żytni, ponieważ zawierają gluten. Dobrze sprawdzi się zakwas ryżowy. Aby zwiększyć wartość odżywczą posiłku najlepiej dodać jak najwięcej warzyw.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.