Przepis na żur bezglutenowy krok po kroku

Składniki
  • Bulion drobiowy 1500 g
  • Boczek wędzony bez kości 400 g
  • biała kiełbasa 300 g
  • Kiełbasa domowa 300 g
  • Żur na zakwasie w butelce 500 ml 2 szklanki
  • Śmietana 18% 50 g 5 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek

Do garnka włóż boczek, zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj obie kiełbasy, przyprawy i gotuj kolejne 20 minut.

Dodaj żurek z butelki, dokładnie zamieszaj.

Dodaj zahartowaną śmietanę.

Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.

żur z jajkiem i kiełbasą
żur bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
65.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
664 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Żur bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żurze bezglutenowym

Żurek z kiełbasą i jajkiem to przepyszna, tradycyjna zupa, która od pokoleń zachwyca wszystkich swoim wspaniałym, wyrazistym aromatem i smakiem. Kolejną zaletą jest to, że jest naprawdę łatwa, prosta i szybka w przygotowaniu. Mimo, że najczęściej przygotowywana jest na Święta Wielkiej Nocy, jest to też świetny pomysł na pierwsze lub drugie danie obiadowe bez większej okazji. Koniecznie poznaj nasz przepis na żur bezglutenowy, który będzie równie pyszny co tradycyjny, dobry żur wielkanocny, a jednocześnie będzie odpowiedni dla wszystkich osób stosujących diety bez glutenu. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować bezglutenowy żur koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Najważniejszy będzie odpowiedni wybór zakwasu. Najczęściej wykorzystuje się zakwas żytni, jednak na dietach bezglutenowych konieczne jest jego wykluczenie i zastąpienie innym, bezglutenowy. Obecnie, asortyment produktów bezglutenowych dostępnych w sklepach jest naprawdę bardzo szeroki, dlatego nie powinno być żadnego problemu ze znalezieniem zakwasu bezglutenowego. Bardzo popularne są zakwasy gryczane, przygotowywane z naturalnie bezglutenowej gryki. Zakwas na żur bezglutenowy możesz również przygotować samodzielnie, pamiętaj jednak, że powinien od odstać minimum 3-5 dni, dlatego nie jest to zupa którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Wybranie gotowego zakwasu bezglutenowego jest najprostszym i najszybszym rozwiązaniem - to bardzo duże ułatwienie zwłaszcza w okresie świątecznym, który bardzo często wiąże się z wieloma przygotowaniami. Oprócz zakwasu potrzebne będą również warzywa z włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler), kiełbasa, boczek, jajka oraz śmietana. Oczywiście, niezbędne będą też przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Śmiało możesz dodać też czosnek lub chrzan zwłaszcza jeśli preferujesz ostrzejsze, bardziej wyraziste smaki. Żur bezglutenowy z kiełbasą i jajkiem to bardzo pożywne i sycące danie, które sprawdzi się nie tylko na święta, ale również bez okazji jako pyszny posiłek obiadowy dla całej rodziny. Koniecznie poznaj nasz przepis na bezglutenowy żur z jajkiem i kiełbasą i ciesz się jego smakiem.

Wartości odżywcze żuru bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (500g)
Energia (kalorie)
132.98 kcal
664.92 kcal
Białko
7.30 g
36.48 g

Węglowodany w żurze bezglutenowym

Na 100g
Na porcję (500g)
Węglowodany
2.31 g
11.56 g
Węglowodany przyswajalne
0.89 g
4.46 g
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (500g)
Tłuszcz
10.34 g
51.70 g
Tłuszcze nasycone
4.29 g
21.43 g
Tłuszcze nienasycone
6.05 g
30.26 g
Tłuszcze jednonasycone
4.35 g
21.76 g
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.64 g
8.18 g
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Cholesterol
27.13 mg
135.66 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żur bezglutenowy

Na 100g
Na porcję (500g)
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
1.05 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.62 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.48 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Niacyna
2.39 mg
11.97 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żur bezglutenowy

Na 100g
Na porcję (500g)
Sód
605.92 mg
3029.59 mg
Potas
119.82 mg
599.10 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Wapń
8.31 mg
41.56 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Fosfor
85.28 mg
426.39 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Magnez
7.67 mg
38.36 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
1.76 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Cynk
0.81 mg
4.05 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.19 mg
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru bezglutenowego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurze bezglutenowym

Lista alergenów dla żuru bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żur na zakwasie w butelce
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania żuru bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Boczek wędzony bez kości
400 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Biała kiełbasa
300 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Żur na zakwasie w butelce
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Śmietana 18%
50 g
5 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
84.20
Łączny koszt
65.35
Jak oceniasz przepis na żur bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób