Zupka jarzynowa dla niemowlaka
- Ziemniaki średnie - 1 mała sztuka (80 g)
- Marchewka - pół małej sztuki (50 g)
- Pietruszka (40 g)
- Masło (10 g)
Przepis na zupkę jarzynową dla niemowlaka krok po kroku
Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę dokładnie umyj, obierz i ponownie umyj.
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do garnka.
Następnie do warzyw dodaj pół szklanki zimnej wody.
Warzywa gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości).
Ugotowane warzywa odcedź z wody i zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem.
Zblendowane warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich masło, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj.
Gotową zupkę ostudź do odpowiedniej temperatury i podawaj ją dziecku.
Więcej informacji na temat zupki jarzynowej dla niemowlaka
Zupka jarzynowa dla niemowlaka to doskonała propozycja na pierwsze danie wprowadzane do diety dziecka. Domowa zupka blendowana nie wymaga dodatku przypraw - dziecko poznaje nowe smaki, dlatego nie warto wzbogacać je dodatkowo w przyprawy. Przepis na zupkę jarzynową dla niemowlaka bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchew, pietruszka oraz masło.
A jak zrobić zupkę jarzynową dla niemowlaka? Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę dokładnie umyj, obierz i ponownie umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do garnka. Następnie do warzyw dodaj pół szklanki zimnej wody. Warzywa gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości). Ugotowane warzywa odcedź z wody i zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem. Zblendowane warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich masło, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową zupkę ostudź do odpowiedniej temperatury i podawaj ją dziecku.
Marchew jest produktem niskokalorycznym. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E, oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować zupkę jarzynową dla niemowlaka. Zupka warzywna to doskonała propozycja na początkowe rozszerzanie diety niemowląt. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupce jarzynowej dla niemowlaka
Lista alergenów dla zupki jarzynowej dla niemowlaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze zupki jarzynowej dla niemowlaka
Zupka jarzynowa dla niemowlaka to doskonała propozycja na posiłek podczas rozszerzania diety. Warzywa wykorzystane do przygotowania zupki stanowią dobre źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.