Zupka jarzynowa dla niemowlaka

Opublikowano: 05.09.2023 r., 14:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka zupki dla niemowlaka
Zupka jarzynowa dla niemowlaka
Zupka jarzynowa dla niemowlaka to doskonała propozycja na włączenie do diety niemowląt smacznych warzyw. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
183 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ziemniaki średnie - 1 mała sztuka (80 g)
  • Marchewka - pół małej sztuki (50 g)
  • Pietruszka (40 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miseczka, pojemnik blendera

Przepis na zupkę jarzynową dla niemowlaka krok po kroku

Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę dokładnie umyj, obierz i ponownie umyj.

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do garnka.

Następnie do warzyw dodaj pół szklanki zimnej wody.

Warzywa gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości).

Ugotowane warzywa odcedź z wody i zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem.

Zblendowane warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich masło, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj.

Gotową zupkę ostudź do odpowiedniej temperatury i podawaj ją dziecku.

Jak oceniasz przepis na zupkę jarzynową dla niemowlaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,9% osób

Więcej informacji na temat zupki jarzynowej dla niemowlaka

Zupka jarzynowa dla niemowlaka to doskonała propozycja na pierwsze danie wprowadzane do diety dziecka. Domowa zupka blendowana nie wymaga dodatku przypraw - dziecko poznaje nowe smaki, dlatego nie warto wzbogacać je dodatkowo w przyprawy. Przepis na zupkę jarzynową dla niemowlaka bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, marchew, pietruszka oraz masło.

A jak zrobić zupkę jarzynową dla niemowlaka? Marchew, ziemniaki oraz pietruszkę dokładnie umyj, obierz i ponownie umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do garnka. Następnie do warzyw dodaj pół szklanki zimnej wody. Warzywa gotuj na małej mocy palnika przez około 20 minut (do miękkości). Ugotowane warzywa odcedź z wody i zblenduj przy pomocy blendera na jednolity krem. Zblendowane warzywa przełóż do garnka, dodaj do nich masło, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotową zupkę ostudź do odpowiedniej temperatury i podawaj ją dziecku.

Marchew jest produktem niskokalorycznym. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E, oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować zupkę jarzynową dla niemowlaka. Zupka warzywna to doskonała propozycja na początkowe rozszerzanie diety niemowląt. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupce jarzynowej dla niemowlaka

Lista alergenów dla zupki jarzynowej dla niemowlaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zupki jarzynowej dla niemowlaka

na 100g gotowej potrawy

Zupka jarzynowa dla niemowlaka to doskonała propozycja na posiłek podczas rozszerzania diety. Warzywa wykorzystane do przygotowania zupki stanowią dobre źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
102.11
183.80
Białko (g)
1.48
2.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
14.44
26.00
Węglowodany przyswajalne (g)
11.64
20.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
5.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
4.68
8.42
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
5.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
2.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.33
2.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.40
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.94
21.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
269.94
485.90
Witamina B6 (mg)
0.19
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
14.17
25.51
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.65
1.17
Retinol (µg (mcg))
37.28
67.10
Tiamina (mg)
0.08
0.14
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.90
1.62
Foliany (µg (mcg))
27.00
48.60
Beta karoten (µg (mcg))
2310.61
4159.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
24.67
44.40
Potas (mg)
362.44
652.40
Wapń (mg)
23.83
42.90
Fosfor (mg)
52.17
93.90
Magnez (mg)
20.11
36.20
Żelazo (mg)
0.58
1.04
Cynk (mg)
0.34
0.61
Miedź (mg)
0.09
0.16
Mangan (mg)
0.19
0.34
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupki jarzynowej dla niemowlaka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupki jarzynowej dla niemowlaka

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
80 g
1 mała sztuka
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Marchewka
50 g
pół małej sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
40 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
10.00