Zupa z białych szparagów

Opublikowano: 18.01.2023 r., 11:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z białych szparagów podana w czarnym naczyniu.
Zupa z białych szparagów
Zupa z białych szparagów to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się idealnie podana także na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zupę.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
347 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Szparagi (500 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne 3 małe sztuki (250 g)
  • Masło (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupa z białych szparagów krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz z łupiny.

Posiekaj w drobną kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Dodaj ziemniaki i podsmaż.

Wlej wodę (około 2 litrów) i gotuj przez 10 minut.

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

Dopraw solą i pieprzem.

Gotuj przez 10 minut.

Dodaj starty imbir i gałkę muszkatołową.

Zblenduj zupę na gładki krem i dodaj śmietankę kremówkę.

Wymieszaj dokładnie.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na zupa z białych szparagów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat zupy z białych szparagów

Zupa z białych szparagów to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się idealnie w ciepłe letnie dni. Zupę przygotować można z mrożonych oraz świeżych szparagów. Przepis na zupę z białych szparagów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi białe, cebula, czosnek, imbir, ziemniaki, masło, śmietana kremówka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić zupę z białych szparagów? Cebulę i czosnek obierz z łupiny. Posiekaj w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i podsmaż. Wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez 10 minut. Dodaj starty imbir i gałkę muszkatołową. Zblenduj zupę na gładki krem i dodaj śmietankę kremówkę. Wymieszaj dokładnie. Podawaj w głębokim talerzu.

Szparagi to warzywo z rodziny szparagowych pochodzące z Afryki. W Polsce dostępne są w sprzedaży dwa rodzaje szparagów- białe oraz zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Ziemniaki to warzywo bulwiaste popularne na całym świecie. Wyróżnia się wiele różnych odmian ziemniaków. Różnią się one kolorem i kształtem oraz zawartością skrobi. Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Podsumowując: smaczna zupa sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Ciekawym dodatkiem do zupy jest plaster boczku usmażony na chrupko. Pyszna zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupa będzie dobrym pomysłem na obiad do pracy lub podczas spotkania ze znajomymi.

Alergeny w zupie z białych szparagów

Lista alergenów dla zupy z białych szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy z białych szparagów

na 100g gotowej potrawy

Zupa z białych szparagów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Smaczna zupa zawiera sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Zupę można przygotować w wersji mniej kalorycznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
99.29
347.51
Białko (g)
1.95
6.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.50
26.23
Węglowodany przyswajalne (g)
5.87
20.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.62
5.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
7.23
25.32
Tłuszcze nasycone (g)
6.53
22.85
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
2.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
2.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.47
19.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
33.49
117.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.80
27.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.06
59.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.66
2.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.51
99.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
194.65
681.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
3.08
10.78
Potas (mg)
200.99
703.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.22
60.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
39.64
138.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.55
43.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
3.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z białych szparagów 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z białych szparagów

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
250 g
3 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
28.00