Zupa mleczna z zacierkami
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na zupa mleczna z zacierkami krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto.
W garnku zagotuj mleko z cukrem.
Palcami skub kawałki ciasta i wrzuć do wrzącego mleka.
Gotuj na średnim ogniu przez 8 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Więcej informacji na temat zupy mlecznej z zacierkami
Zupa mleczna z zacierkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Zupa mleczna to danie z dzieciństwa przygotowywane przez babcie na kolację w wersji na słodko. Podawać należy ją z dodatkiem pieczywa z konfiturą i twarogiem. Przepis na zupę mleczną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko 3,2%, cukier, mąka pszenna, jajka.
Jak zrobić zupę mleczną z zacierkami? W misce umieść mąkę pszenną, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. W garnku zagotuj mleko z cukrem. Palcami skub kawałki ciasta i wrzuć do wrzącego mleka. Gotuj na średnim ogniu przez 8 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. W Polsce najczęściej spożywamy mleko pochodzące od krów, rzadziej od kóz czy owiec. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem potrzebnym do budowania naszych tkanek oraz syntezy hormonów i enzymów. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując smaczna zupa z zacierkami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszna zupa jest dobra także na kolację lub podwieczorek. Do zrobienia zupy użyć można gotowe zacierki lub przygotować je samodzielnie. Zupa mleczna może zostać przygotowana także z makaronem. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Powinno się ją zjeść od razu i nie przechowywać przez dłużej niż godzinę. Prosty przepis nie sprawi dużego problemu.
Alergeny w zupie mlecznej z zacierkami
Lista alergenów dla zupy mlecznej z zacierkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy mlecznej z zacierkami
Zupa mleczna z zacierkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera sporą ilość wapnia i innych składników mineralnych. Zupę można posłodzić miodem zamiast cukrem.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
mleko,
cukier,
mąka pszenna,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.