Zupa mleczna z zacierkami

Opublikowano: 12.10.2022 r., 12:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mleczna zupa z zacierkami
Zupa mleczna z zacierkami
Zupa mleczna z zacierkami to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Zupę najlepiej podawać na słodko z dodatkiem pieczywa z konfiturą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
650 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na zupa mleczna z zacierkami krok po kroku

W misce umieść mąkę pszenną, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto.

W garnku zagotuj mleko z cukrem.

Palcami skub kawałki ciasta i wrzuć do wrzącego mleka.

Gotuj na średnim ogniu przez 8 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na zupa mleczna z zacierkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy mlecznej z zacierkami

Zupa mleczna z zacierkami to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Zupa mleczna to danie z dzieciństwa przygotowywane przez babcie na kolację w wersji na słodko. Podawać należy ją z dodatkiem pieczywa z konfiturą i twarogiem. Przepis na zupę mleczną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko 3,2%, cukier, mąka pszenna, jajka.

Jak zrobić zupę mleczną z zacierkami? W misce umieść mąkę pszenną, wbij jajko i zagnieć gładkie ciasto. W garnku zagotuj mleko z cukrem. Palcami skub kawałki ciasta i wrzuć do wrzącego mleka. Gotuj na średnim ogniu przez 8 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. W Polsce najczęściej spożywamy mleko pochodzące od krów, rzadziej od kóz czy owiec. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem potrzebnym do budowania naszych tkanek oraz syntezy hormonów i enzymów. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując smaczna zupa z zacierkami to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszna zupa jest dobra także na kolację lub podwieczorek. Do zrobienia zupy użyć można gotowe zacierki lub przygotować je samodzielnie. Zupa mleczna może zostać przygotowana także z makaronem. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Powinno się ją zjeść od razu i nie przechowywać przez dłużej niż godzinę. Prosty przepis nie sprawi dużego problemu.

Alergeny w zupie mlecznej z zacierkami

Lista alergenów dla zupy mlecznej z zacierkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy mlecznej z zacierkami

na 100g gotowej potrawy

Zupa mleczna z zacierkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera sporą ilość wapnia i innych składników mineralnych. Zupę można posłodzić miodem zamiast cukrem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
162.50
650.01
Białko (g)
5.56
22.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
28.89
115.55
Węglowodany przyswajalne (g)
28.89
115.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.98
11.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
8.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.88
3.51
Cholesterol (mg)
32.87
131.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
30.81
123.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
3.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.19
120.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.87
Ryboflawina (mg)
0.20
0.81
Niacyna (mg)
1.30
5.18
Foliany (µg (mcg))
30.23
120.92
Beta karoten (µg (mcg))
4.35
17.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
33.99
135.95
Potas (mg)
126.51
506.04
Wapń (mg)
83.89
335.55
Fosfor (mg)
99.37
397.47
Magnez (mg)
14.96
59.85
Żelazo (mg)
1.16
4.64
Cynk (mg)
0.54
2.17
Miedź (mg)
0.04
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy mlecznej z zacierkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy mlecznej z zacierkami

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
14.00