Zalewa na ogórki kiszone

Opublikowano: 02.06.2023 r., 22:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa zalewa do kiszenia ogórków
Zalewa na ogórki kiszone
Nie ma nic lepszego niż domowe ogórki, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na zalewę na ogórki kiszone.
Przygotowanie 30 min
2 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórki konserwowe (2000 g)
  • Czosnek - 1 główka (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (40 g)
  • Chrzan - 2 łodygi (20 g)
  • Sól - 4 łyżeczki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 2l

Przepis na zalewę na ogórki kiszone krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.

Ogórki umyj i oczyść.

Umieść wszystkie ogórki w słoiku, dodaj obrany czosnek, kawałki chrzanu i koper.

Wsyp sól i przygotuj wrzątek.

Zalej nim ogórki i odstaw na 1-2 dni, po tym czasie Twoje ogórki są pyszne i gotowe.

Jak oceniasz przepis na zalewę na ogórki kiszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat zalewy na ogórki kiszone

Ogórki kiszone lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.

Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.

Wielu z nas nie wie, jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby była dobra, a ogórki były dobre i kruche w smaku.

Zatem poznaj mój przepis na zalewę na ogórki kiszone.

Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.

Dodatkowo woda, sól i szklany słoik lub naczynie gliniane.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoika, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.

Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych ile soli użyć?

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj dwie łyżki soli. To będzie najlepsza, domowa zalewa na ogórki kiszone.

Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki są gotowe do spożycia. Będzie to pomysł nie tylko na zimę do słoików, ale i wczesną wiosną.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek. Postaw na domowe przetwory.

Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.

Skoro już wiesz, jak zrobić zalewę na ogórki kiszone koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne są ogórki z mojego przepisu. Będzie to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska.

Alergeny w zalewie na ogórki kiszone

Lista alergenów dla zalewy na ogórki kiszone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze zalewy na ogórki kiszone

na 100g gotowej potrawy

Ogórki to idealny dodatek do kanapek lub sałatek, dlatego wykorzystaj sezon w całości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
14.76
2.95
Białko (g)
0.62
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
2.60
0.52
Węglowodany przyswajalne (g)
1.55
0.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
0.44
0.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.02
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
11.11
2.22
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.28
0.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.02
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.01
Ryboflawina (mg)
0.06
0.01
Niacyna (mg)
0.15
0.03
Foliany (µg (mcg))
11.01
2.20
Beta karoten (µg (mcg))
42.73
8.55
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
1139.03
227.81
Potas (mg)
128.26
25.65
Wapń (mg)
58.46
11.69
Fosfor (mg)
9.41
1.88
Magnez (mg)
8.30
1.66
Żelazo (mg)
0.37
0.07
Cynk (mg)
0.15
0.03
Miedź (mg)
0.04
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy na ogórki kiszone 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy na ogórki kiszone

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki konserwowe
2000 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 3
13.95
Za 2000 g
Czosnek
30 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Chrzan
20 g
2 łodygi
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Sól
20 g
4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Koszt składników
30.50