Zalewa na ogórki kiszone
- Ogórki konserwowe (2000 g)
- Czosnek - 1 główka (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży (40 g)
- Chrzan - 2 łodygi (20 g)
- Sól - 4 łyżeczki (20 g)
Przepis na zalewę na ogórki kiszone krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
Ogórki umyj i oczyść.
Umieść wszystkie ogórki w słoiku, dodaj obrany czosnek, kawałki chrzanu i koper.
Wsyp sól i przygotuj wrzątek.
Zalej nim ogórki i odstaw na 1-2 dni, po tym czasie Twoje ogórki są pyszne i gotowe.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat zalewy na ogórki kiszone
Ogórki kiszone lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.
Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.
Wielu z nas nie wie, jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby była dobra, a ogórki były dobre i kruche w smaku.
Zatem poznaj mój przepis na zalewę na ogórki kiszone.
Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.
Dodatkowo woda, sól i szklany słoik lub naczynie gliniane.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoika, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.
Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych ile soli użyć?
W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj dwie łyżki soli. To będzie najlepsza, domowa zalewa na ogórki kiszone.
Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki są gotowe do spożycia. Będzie to pomysł nie tylko na zimę do słoików, ale i wczesną wiosną.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek. Postaw na domowe przetwory.
Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.
Skoro już wiesz, jak zrobić zalewę na ogórki kiszone koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne są ogórki z mojego przepisu. Będzie to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska.
Alergeny w zalewie na ogórki kiszone
Lista alergenów dla zalewy na ogórki kiszone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
Wartości odżywcze zalewy na ogórki kiszone
Ogórki to idealny dodatek do kanapek lub sałatek, dlatego wykorzystaj sezon w całości.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.