Zakwas żytni na chleb

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zakwas żytni w słoiku, chleb
Zakwas żytni na chleb
Zakwas żytni na chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu. Stanowi on doskonałą podstawę do przygotowania pysznego chleba w domu. Koniecznie poznaj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
1040 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 - 16 płaskich łyżek stołowych (160 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 1,2 l

Przepis na zakwas żytni na chleb krok po kroku

Do litrowego słoika wsyp 40 g mąki żytniej oraz dodaj 40 g letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, słoik zakręć i odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 24 godziny.

Po tym czasie do słoika dodaj kolejne 40 gram mąki żytniej oraz 40 gram letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce. Czynność powtórz przez kolejne 2 dni.

Piątego dnia od momentu przygotowywania zakwasu możesz wykorzystać go do upieczenia pieczywa.

Jak oceniasz przepis na zakwas żytni na chleb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat zakwasu żytniego na chleb

Zakwas żytni na chleb to składnik do przygotowania pysznego chleba. Tradycyjny, domowy zakwas sprawi, że możemy przygotować pieczywo samodzielnie. Przepis na zakwas żytni na chleb jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zakwasu potrzebna będzie maka żytnia oraz woda. Składniki do przygotowania zakwasu są dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić zakwas żytni na chleb? Do litrowego słoika wsyp 40 g mąki żytniej oraz dodaj 40 g letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, słoik zakręć i odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 24 godziny. Po tym czasie do słoika dodaj kolejne 40 gram mąki żytniej oraz 40 gram letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce. Czynność powtórz przez kolejne 2 dni. Piątego dnia od momentu przygotowywania zakwasu możesz wykorzystać go do upieczenia pieczywa.

Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nie oczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450.

Podsumowując prosty przepis na najlepszy zakwas z mąki żytniej warto wykorzystać do wypieku domowego pieczywa. Aby przygotować zakwas systematycznie musimy go dokarmiać. Zakwas na chleb najlepiej hodować w pomieszczeniu, w którym jest najcieplej. W sezonie letnim zakwas możemy przygotować w dowolnym pomieszczeniu, w którym nie ma przeciągów. Natomiast zimą zakwas możemy ustawić przy grzejniku lub podgrzewać go w delikatnie rozgrzanym piekarniku.

Alergeny w zakwasie żytnim na chleb

Lista alergenów dla zakwasu żytniego na chleb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000

Wartości odżywcze zakwasu żytniego na chleb

na 100g gotowej potrawy

Zakwas żytni na chleb to doskonała propozycja na bazę pod wykonanie pieczywa. Przygotowanie zakwasu jest dość czasochłonne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
325.00
1040.00
Białko (g)
15.90
50.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
68.60
219.52
Węglowodany przyswajalne (g)
44.80
143.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
23.80
76.16
Sacharoza (cukier) (g)
1.80
5.76
Glukoza (g)
0.22
0.70
Fruktoza (g)
0.23
0.74
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.22
7.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
2.85
Tłuszcze nienasycone (g)
1.33
4.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.28
0.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
3.36
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
3.20
Witamina B6 (mg)
0.44
1.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.32
1.02
Ryboflawina (mg)
0.25
0.80
Niacyna (mg)
4.27
13.66
Foliany (µg (mcg))
33.00
105.60
Beta karoten (µg (mcg))
7.00
22.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
2.00
6.40
Potas (mg)
71.00
227.20
Wapń (mg)
37.00
118.40
Fosfor (mg)
499.00
1596.80
Magnez (mg)
160.00
512.00
Żelazo (mg)
4.97
15.90
Cynk (mg)
5.04
16.13
Miedź (mg)
0.56
1.79
Mangan (mg)
6.06
19.39
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu żytniego na chleb 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zakwasu żytniego na chleb

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
160 g
16 płaskich łyżek stołowych
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 160 g
Koszt składników
4.00