Zobacz pytania podobne do jak upiec chleb na zakwasie?
-
Jak zrobić zakwas na chleb?
-
Jak zrobić chleb?
-
Jak rozmrażać chleb?
-
Jak odświeżyć chleb??
-
Jaki chleb jeść na diecie??
-
Jak przechować chleb?
-
Kiedy zakwas jest zepsuty?
-
Ile zakwasu do chleba?
-
W jakiej temperaturze piec chleb?
-
Jak długo piec chleb?
-
Jaki chleb jest najzdrowszy i najmniej kaloryczny?
-
Jaki chleb ma najmniej kalorii?
-
Jak dokarmić zakwas?
To może wydać Ci się interesujące
-
Chleb - rodzaje, przepisy, sposób przygotowania, porady
-
Chleb - wartości odżywcze
-
Chleb na zakwasie
-
Chleb żytni na zakwasie
-
Chleb pszenny na zakwasie
-
Chleb orkiszowy na zakwasie
-
Chleb na zakwasie żytnim
-
Chleb razowy na zakwasie
-
Chleb bezglutenowy na zakwasie
-
Zakwas żytni na chleb
-
Chleb na zakwasie z ziarnami
Jak upiec chleb na zakwasie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Chleb to pieczywo, które otrzymuje się z wypieku ciasta stanowiącego połączenie mąki, wody, soli i dodatków, do których zaliczyć możemy drożdże lub zakwas. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów chleba: pszenny, żytni, pszenno-żytni. Chleb można wypiec również z mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub owsianej. Chleb to bardzo często podstawa diety dla wielu osób. Spożywany na śniadanie i na kolacje. Łączy się z tradycyjną kuchnią polską. Najlepszy jest oczywiście ten zrobiony samodzielnie w domu, zwłaszcza z dodatkiem pysznego zakwasu. A więc jak upiec chleb na zakwasie? Oto sprawdzony przepis:
1. Przygotuj potrzebne składniki:
- mąkę żytnią (ok. 500 g),
- zakwas (140 g).
2. W misce wymieszaj mąkę, zakwas, szczyptę soli oraz 1,5 szklanki wody.
3. Ciasto odstaw na 4 godziny do wyrośnięcia.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
5. Ciasto chlebowe umieść w keksowe wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
6. Chleb piecz w piekarniku przez około godzinę. Czas pieczenia jest oczywiście uzależniony od wielkości formy i posiadanego sprzętu.
Choć chleb jest dostępny w każdym sklepie, to, jednak gdy piecze się go samemu, smakuje dużo lepiej. Domowy chleb sprawdza się na kanapki, do tostów. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie i kolację.
Zakwas do chleba można bez problemu kupić w każdym większym sklepie. Jest to niezwykle wygodna i prosta opcja. Dzięki temu nie trzeba się martwić jego przygotowaniem. Zakwas da się jednak z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy odrobina cierpliwości i kilka prostych składników. By to zrobić należy przygotować litrowy słoik z nakrętką. Wsypać do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlać 30 g letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce. To jedyna część, która wymaga poświęcenia odrobiny swojego czasu. Reszta to czekanie, gdyż zakwas musi zacząć pracować. Będzie gotowy po około 5 dniach. Każdego dnia (oprócz ostatniego) należy dodać do niego 30 g wody i 30 g mąki. Taki zakwas świetnie nadaje się do przygotowania pysznego chleba.
Wiele osób zastanawia się również, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania smacznego chleba. Można sięgnąć, w zależności od stanu zdrowia, czy preferencji po mąkę pełnoziarnistą lub oczyszczoną. Choć oczyszczona mąka jest nieco delikatniejsza i słodsza, to sprawdza się dobrze raczej na diecie lekkostrawnej. Nie będzie za to dobrym wyborem na dietach z niskim indeksem glikemicznym, czy redukcyjnej. Dlatego, że białe pieczywo zwykle szybko podnosi poziom cukru we krwi. Dodatkowo nie dostarcza tak wielu witamin i minerałów jak wersja pełnoziarnista. Najlepsza będzie więc mąka o wysokim typie. Typ mąki określa zawartość popiołu, czyli substancji wzbogacających. Im wyższy typ mąki, tym więcej znajdziemy w mące tzw. okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Czyli jest ona bardziej bogata w różne substancje i witaminy.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić pyszny chleb w domu spokojnie możesz przygotować go samodzielnie. Idealnie sprawdzi się więc dobry przepis na chleb na zakwasie. Znajdziesz go w propozycjach na tej stronie. Dzięki temu krok po kroku przejdziesz przez ten łatwy proces przygotowywania domowego pieczywa. Taki chleb na pewno zasmakuje nie tylko Tobie, ale i całej rodzinie.