Jak upiec chleb na zakwasie?

Chleb to bardzo często podstawa diety dla wielu osób. Najlepszy jest oczywiście ten zrobiony samodzielnie w domu, zwłaszcza z dodatkiem pysznego zakwasu. A więc jak upiec chleb na zakwasie?

1. Przygotuj potrzebne składniki:

- mąkę żytnią (ok. 500 g),

- zakwas (140 g).

2. W misce wymieszaj mąkę, zakwas, szczyptę soli oraz 1,5 szklanki wody.

3. Ciasto odstaw na 4 godziny do wyrośnięcia.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

5. Ciasto chlebowe umieść w keksowe wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.

6. Chleb piecz w piekarniku przez około godzinę.

Zobacz pytania podobne do jak upiec chleb na zakwasie?

To może wydać Ci się interesujące

Jak upiec chleb na zakwasie? Co jeszcze warto wiedzieć?

Chleb to pieczywo, które otrzymuje się z wypieku ciasta stanowiącego połączenie mąki, wody, soli i dodatków, do których zaliczyć możemy drożdże lub zakwas. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów chleba: pszenny, żytni, pszenno-żytni. Chleb można wypiec również z mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub owsianej. Chleb to bardzo często podstawa diety dla wielu osób. Spożywany na śniadanie i na kolacje. Łączy się z tradycyjną kuchnią polską. Najlepszy jest oczywiście ten zrobiony samodzielnie w domu, zwłaszcza z dodatkiem pysznego zakwasu. A więc jak upiec chleb na zakwasie? Oto sprawdzony przepis:

1. Przygotuj potrzebne składniki:

- mąkę żytnią (ok. 500 g),

- zakwas (140 g).

2. W misce wymieszaj mąkę, zakwas, szczyptę soli oraz 1,5 szklanki wody.

3. Ciasto odstaw na 4 godziny do wyrośnięcia.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

5. Ciasto chlebowe umieść w keksowe wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.

6. Chleb piecz w piekarniku przez około godzinę. Czas pieczenia jest oczywiście uzależniony od wielkości formy i posiadanego sprzętu.

Choć chleb jest dostępny w każdym sklepie, to, jednak gdy piecze się go samemu, smakuje dużo lepiej. Domowy chleb sprawdza się na kanapki, do tostów. To świetny pomysł na zdrowe śniadanie i kolację.

Zakwas do chleba można bez problemu kupić w każdym większym sklepie. Jest to niezwykle wygodna i prosta opcja. Dzięki temu nie trzeba się martwić jego przygotowaniem. Zakwas da się jednak z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy odrobina cierpliwości i kilka prostych składników. By to zrobić należy przygotować litrowy słoik z nakrętką. Wsypać do niego 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000) i wlać 30 g letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić w miejsce gdzie nie świeci bezpośrednio słońce. To jedyna część, która wymaga poświęcenia odrobiny swojego czasu. Reszta to czekanie, gdyż zakwas musi zacząć pracować. Będzie gotowy po około 5 dniach. Każdego dnia (oprócz ostatniego) należy dodać do niego 30 g wody i 30 g mąki. Taki zakwas świetnie nadaje się do przygotowania pysznego chleba.

Wiele osób zastanawia się również, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania smacznego chleba. Można sięgnąć, w zależności od stanu zdrowia, czy preferencji po mąkę pełnoziarnistą lub oczyszczoną. Choć oczyszczona mąka jest nieco delikatniejsza i słodsza, to sprawdza się dobrze raczej na diecie lekkostrawnej. Nie będzie za to dobrym wyborem na dietach z niskim indeksem glikemicznym, czy redukcyjnej. Dlatego, że białe pieczywo zwykle szybko podnosi poziom cukru we krwi. Dodatkowo nie dostarcza tak wielu witamin i minerałów jak wersja pełnoziarnista. Najlepsza będzie więc mąka o wysokim typie. Typ mąki określa zawartość popiołu, czyli substancji wzbogacających. Im wyższy typ mąki, tym więcej znajdziemy w mące tzw. okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Czyli jest ona bardziej bogata w różne substancje i witaminy.

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić pyszny chleb w domu spokojnie możesz przygotować go samodzielnie. Idealnie sprawdzi się więc dobry przepis na chleb na zakwasie. Znajdziesz go w propozycjach na tej stronie. Dzięki temu krok po kroku przejdziesz przez ten łatwy proces przygotowywania domowego pieczywa. Taki chleb na pewno zasmakuje nie tylko Tobie, ale i całej rodzinie.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto