Zakwas żytni na chleb
- Mąka żytnia typ 2000 - 16 płaskich łyżek stołowych (160 g)
Przepis na zakwas żytni na chleb krok po kroku
Do litrowego słoika wsyp 40 g mąki żytniej oraz dodaj 40 g letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, słoik zakręć i odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie do słoika dodaj kolejne 40 gram mąki żytniej oraz 40 gram letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce. Czynność powtórz przez kolejne 2 dni.
Piątego dnia od momentu przygotowywania zakwasu możesz wykorzystać go do upieczenia pieczywa.
Więcej informacji na temat zakwasu żytniego na chleb
Zakwas żytni na chleb to składnik do przygotowania pysznego chleba. Tradycyjny, domowy zakwas sprawi, że możemy przygotować pieczywo samodzielnie. Przepis na zakwas żytni na chleb jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zakwasu potrzebna będzie maka żytnia oraz woda. Składniki do przygotowania zakwasu są dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić zakwas żytni na chleb? Do litrowego słoika wsyp 40 g mąki żytniej oraz dodaj 40 g letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, słoik zakręć i odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 24 godziny. Po tym czasie do słoika dodaj kolejne 40 gram mąki żytniej oraz 40 gram letniej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce. Czynność powtórz przez kolejne 2 dni. Piątego dnia od momentu przygotowywania zakwasu możesz wykorzystać go do upieczenia pieczywa.
Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nie oczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin. Mąka o typie 450 jest lekkostrawna i najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania ciasta biszkoptowych. Natomiast mąka o typie 1850 zawiera większą ilość błonnika pokarmowego i wykorzystuje się ją do przygotowania pieczywa typu graham. W mąkach typu 2000 jest dużo więcej błonnika niż w mąkach typu 450.
Podsumowując prosty przepis na najlepszy zakwas z mąki żytniej warto wykorzystać do wypieku domowego pieczywa. Aby przygotować zakwas systematycznie musimy go dokarmiać. Zakwas na chleb najlepiej hodować w pomieszczeniu, w którym jest najcieplej. W sezonie letnim zakwas możemy przygotować w dowolnym pomieszczeniu, w którym nie ma przeciągów. Natomiast zimą zakwas możemy ustawić przy grzejniku lub podgrzewać go w delikatnie rozgrzanym piekarniku.
Alergeny w zakwasie żytnim na chleb
Lista alergenów dla zakwasu żytniego na chleb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze zakwasu żytniego na chleb
Zakwas żytni na chleb to doskonała propozycja na bazę pod wykonanie pieczywa. Przygotowanie zakwasu jest dość czasochłonne.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.