Przepis na wino truskawkowe krok po kroku

Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek.

Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora.

W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia.

Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie.

Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlej wodę.

Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji.

Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody.

Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji.

Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora.

Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.

Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Wino truskawkowe podane w kieliszku.
Wino truskawkowe
Koszt przygotowania dania
123.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
875 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
64

Wino truskawkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o winie truskawkowym

Wino truskawkowe to bardzo dobry pomysł na napój z dodatkiem alkoholu. Pyszne i proste w przygotowaniu wino z owoców jest dość słodkie i można je dodawać do ciast i tortów jako składniki nasączający biszkopt. Wina owocowe są aromatyczne i intensywne w kolorze. Sprawdzony przepis na wino truskawkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wina potrzebne będą następujące produkty: truskawki, cukier, sok z cytryny, drożdże winiarskie oraz napar z herbaty.

Jak zrobić wino truskawkowe? Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek. Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora. W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia. Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie. Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną , do której wlej wodę. Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji. Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody. Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji. Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki, wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora. Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób.

Podsumowując pyszne domowe wino z truskawek świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Składniki do przygotowania wina warto uzbierać własnoręcznie. Najlepsze wino można przygotować w wersji mniej lub bardziej słodkiej. Łatwe w przygotowaniu wino jest dobre do spożycia od razu po procesie fermentacji. Można je przechowywać w butelkach przez około rok.

Wartości odżywcze wina truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
175.04 kcal
875.18 kcal
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Białko
0.38 g
1.89 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Węglowodany w winie truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
44.95 g
224.76 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
43.83 g
219.15 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
5.61 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
0.30 g
1.50 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.19 g
0.94 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.56 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wino truskawkowe

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
0.56 µg (mcg)
2.80 µg (mcg)
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina C
33.16 mg
165.82 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.06 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Niacyna
0.22 mg
1.10 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Foliany
13.56 µg (mcg)
67.79 µg (mcg)
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Beta karoten
3.93 µg (mcg)
19.65 µg (mcg)
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wino truskawkowe

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
1.02 mg
5.12 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Potas
87.12 mg
435.60 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Wapń
9.41 mg
47.04 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Fosfor
13.50 mg
67.48 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Magnez
7.32 mg
36.60 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
1.25 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cynk
0.08 mg
0.41 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.16 mg
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wina truskawkowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie truskawkowym

Lista alergenów dla wina truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na wino truskawkowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • drożdże winiarskie
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wina truskawkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
5500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 11
110.00
Za 5500 g
Cukier
4000 g
4 opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 4000 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Drożdże winiarskie
10 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Jak oceniasz przepis na wino truskawkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób