Składniki dla 24 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Przepis na wino truskawkowe krok po kroku

Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek.

Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora.

W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia.

Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie.

Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlej wodę.

Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji.

Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody.

Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji.

Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora.

Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.

Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Wino truskawkowe podane w kieliszku.
Wino truskawkowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - wino truskawkowe

W skrócie
Kalorii w porcji
875 kcal
Wielkość
jednej porcji
500 g
Indeks glikemiczny
64

Wartości odżywcze wina truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Wino truskawkowe to doskonała propozycja na wykorzystanie pysznych owoców. Wino zawiera alkohol, dlatego nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
175.04
875.18
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Białko (g)
0.38
1.89
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
44.95
224.76
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
43.83
219.15
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
5.61
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.30
1.50
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.94
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.56
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.56
2.80
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.16
165.82
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
1.10
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.56
67.79
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.93
19.65
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.02
5.12
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Potas (mg)
87.12
435.60
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.41
47.04
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
13.50
67.48
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.32
36.60
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
1.25
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wina truskawkowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w winie truskawkowym

Lista alergenów dla wina truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino truskawkowe

Więcej informacji na temat wina truskawkowego

Wino truskawkowe to bardzo dobry pomysł na napój z dodatkiem alkoholu. Pyszne i proste w przygotowaniu wino z owoców jest dość słodkie i można je dodawać do ciast i tortów jako składniki nasączający biszkopt. Wina owocowe są aromatyczne i intensywne w kolorze. Sprawdzony przepis na wino truskawkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wina potrzebne będą następujące produkty: truskawki, cukier, sok z cytryny, drożdże winiarskie oraz napar z herbaty.

Jak zrobić wino truskawkowe? Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek. Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora. W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia. Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie. Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną , do której wlej wodę. Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji. Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody. Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji. Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki, wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora. Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób.

Podsumowując pyszne domowe wino z truskawek świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Składniki do przygotowania wina warto uzbierać własnoręcznie. Najlepsze wino można przygotować w wersji mniej lub bardziej słodkiej. Łatwe w przygotowaniu wino jest dobre do spożycia od razu po procesie fermentacji. Można je przechowywać w butelkach przez około rok.

Szacunkowy koszt przygotowania wina truskawkowego

Koszt składników
131.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
5500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 11
110.00
Za 5500 g
Cukier
4000 g
4 opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 4000 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Drożdże winiarskie
10 g
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 10 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
131.70
Jak oceniasz przepis na wino truskawkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób