Wino truskawkowe

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wino truskawkowe podane w kieliszku.
Wino truskawkowe
Wino truskawkowe to wspaniała propozycja na pyszny domowy trunek. Wina domowe zawierają sporą ilość cukru. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na owocowe wino.
Przygotowanie 30 min
875 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 24 porcji
  • Truskawki (5500 g)
  • Cukier 4 opakowania (4000 g)
  • Sok z cytryny (50 ml)
  • Drożdże winiarskie (10 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, gąsior z rurką fermentacyjną 25 l

Przepis na wino truskawkowe krok po kroku

Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek.

Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora.

W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia.

Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie.

Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną, do której wlej wodę.

Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji.

Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody.

Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji.

Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora.

Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.

Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na wino truskawkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat wina truskawkowego

Wino truskawkowe to bardzo dobry pomysł na napój z dodatkiem alkoholu. Pyszne i proste w przygotowaniu wino z owoców jest dość słodkie i można je dodawać do ciast i tortów jako składniki nasączający biszkopt. Wina owocowe są aromatyczne i intensywne w kolorze. Sprawdzony przepis na wino truskawkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wina potrzebne będą następujące produkty: truskawki, cukier, sok z cytryny, drożdże winiarskie oraz napar z herbaty.

Jak zrobić wino truskawkowe? Truskawki przebierz, umyj, osusz i pozbaw szypułek. Następnie truskawki rozgnieć widelcem na miazgę i wrzuć ją do gąsiora. W garnku zagotuj 3 kg cukru z 6 litrami wody (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Całość pozostaw do ostudzenia. Ostudzonym syropem cukrowym zalej truskawki, dodaj do nich sok z cytryny, napar herbaty oraz drożdże winiarskie. Gąsior zamknij korkiem z rurką fermentacyjną , do której wlej wodę. Gąsior z zawartością odstaw na 6 dni do fermentacji. Po tym czasie do gąsiora dodaj pozostały cukier oraz 2 litry przegotowanej wody. Gąsior zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną odstaw do fermentacji. Gdy w wodzie w rurce fermentacyjnej przestaną pokazywać się pęcherzyki, wino przefiltruj przez gazę i przelej do czystego gąsiora. Wino pozostaw do sklarowania na około 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie wino przelej do szklanych butelek, zakorkuj je i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób.

Podsumowując pyszne domowe wino z truskawek świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Składniki do przygotowania wina warto uzbierać własnoręcznie. Najlepsze wino można przygotować w wersji mniej lub bardziej słodkiej. Łatwe w przygotowaniu wino jest dobre do spożycia od razu po procesie fermentacji. Można je przechowywać w butelkach przez około rok.

Alergeny w winie truskawkowym

Lista alergenów dla wina truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino truskawkowe

Wartości odżywcze wina truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Wino truskawkowe to doskonała propozycja na wykorzystanie pysznych owoców. Wino zawiera alkohol, dlatego nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
175.04
875.18
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Białko (g)
0.38
1.89
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
44.95
224.76
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
43.83
219.15
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
5.61
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.30
1.50
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.94
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.56
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.56
2.80
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.16
165.82
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
1.10
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.56
67.79
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.93
19.65
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
1.02
5.12
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Potas (mg)
87.12
435.60
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.41
47.04
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
13.50
67.48
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.32
36.60
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
1.25
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: drożdże winiarskie.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wina truskawkowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina truskawkowego

Koszt składników
131.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
5500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 11
110.00
Za 5500 g
Cukier
4000 g
4 opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 4000 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Drożdże winiarskie
10 g
4.00
Za 5,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 10 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
131.70