Wafle przekładane galaretką
Opublikowano: 07.11.2023 r.
Wafle przekładane czekoladą lub galaretką to miłe wspomnienie z dzieciństwa, ponieważ był to najszybszy i najprostszy deser, który prawdopodobnie pojawią się w wielu polskich domach.
Składniki dla 10 porcji:
- Wafle tortowe - 200 g (1 opakowanie)
- Śmietana 18% - 330 g (1 opakowanie)
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Galaretka - 120 g (2 opakowania)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, lodówka
Przepis krok po kroku
- W rondelku rozpuść kostkę masła.
- Dodaj cukier i rozpuść go, podgrzewając masło na niewielkim ogniu.
- Następnie wsyp galaretki i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
- Tak powstałą masę dokładnie ostudź.
- Przełóż wafle masą z galaretki i odłóż całość do lodówki na minimum 2 godziny.
- Gdy całość stężeje pokrój na mniejsze kawałki.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, że tradycyjne wafle przeważnie wykonywane są z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten.