Wafle przekładane galaretką
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (330 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Galaretka - 2 opakowania (120 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na wafle przekładane galaretką krok po kroku
W rondelku rozpuść kostkę masła.
Dodaj cukier i rozpuść go, podgrzewając masło na niewielkim ogniu.
Następnie wsyp galaretki i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
Tak powstałą masę dokładnie ostudź.
Przełóż wafle masą z galaretki i odłóż całość do lodówki na minimum 2 godziny.
Gdy całość stężeje pokrój na mniejsze kawałki.
-
Śmietanowiec
-
Galaretkowiec
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto pszczółka
-
Ciasto balladyna
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Boża krówka
-
Ciasto kubuś
-
Sernik mango
-
Biszkopt z galaretką
-
Ciasto popapraniec
-
Sernik bez sera
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto z truskawkami i mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Ciasto orchidea
-
Kora orzechowa
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat wafli przekładanych galaretką
Nie ma osoby, która nie pamięta wafli przekładanych kremem z kakao lub galaretką. Był to szybki i prosty przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój
przepis na wafle przekładane galaretką, który będzie idealny do kawy lub ciastka. Pyszne wafle przekładane galaretką przygotujesz dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.
Zaopatrz się w takie składniki jak: cukier, mleko, masło, galaretka o dowolnym smaku.
Warto dodać, że mleko krowie, które wykorzystałam w swoim przepisie bez problemu możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami.
Moja pyszna masa do wafli powstała na bazie cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.
Zatem, jak zrobić wafle przekładane galaretką?
W rondelku rozpuść kostkę masła. Dodaj cukier i rozpuść go podgrzewając masło na niewielkim ogniu. Następnie wsyp galaretki i wymieszaj całość za pomocą rózgi. Tak powstałą masę dokładnie ostudź. Przełóż wafle masą z galaretki i odłóż całość do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy całość stężeje pokrój na mniejsze kawałki. Nasze domowe wafle są dobre do spożycia.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Wafle to dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Koniecznie przekonaj się, że są najlepsze nie tylko na deser.
Alergeny w waflach przekładanych galaretką
Lista alergenów dla wafli przekładanych galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
Wartości odżywcze wafli przekładanych galaretką
Pamiętaj, że tradycyjne wafle przeważnie wykonywane są z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.