Wafle przekładane galaretką

Opublikowano: 07.11.2023 r., 12:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe warstwowe wafle galaretka
Wafle przekładane galaretką
Wafle przekładane czekoladą lub galaretką to miłe wspomnienie z dzieciństwa, ponieważ był to najszybszy i najprostszy deser, który prawdopodobnie pojawią się w wielu polskich domach.
Przygotowanie 30 min
Czas chłodzenia 30 min
204 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (330 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Galaretka - 2 opakowania (120 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na wafle przekładane galaretką krok po kroku

W rondelku rozpuść kostkę masła.

Dodaj cukier i rozpuść go, podgrzewając masło na niewielkim ogniu.

Następnie wsyp galaretki i wymieszaj całość za pomocą rózgi.

Tak powstałą masę dokładnie ostudź.

Przełóż wafle masą z galaretki i odłóż całość do lodówki na minimum 2 godziny.

Gdy całość stężeje pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na wafle przekładane galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,0% osób

Więcej informacji na temat wafli przekładanych galaretką

Nie ma osoby, która nie pamięta wafli przekładanych kremem z kakao lub galaretką. Był to szybki i prosty przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój

przepis na wafle przekładane galaretką, który będzie idealny do kawy lub ciastka. Pyszne wafle przekładane galaretką przygotujesz dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.

Zaopatrz się w takie składniki jak: cukier, mleko, masło, galaretka o dowolnym smaku.

Warto dodać, że mleko krowie, które wykorzystałam w swoim przepisie bez problemu możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami.

Moja pyszna masa do wafli powstała na bazie cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Zatem, jak zrobić wafle przekładane galaretką?

W rondelku rozpuść kostkę masła. Dodaj cukier i rozpuść go podgrzewając masło na niewielkim ogniu. Następnie wsyp galaretki i wymieszaj całość za pomocą rózgi. Tak powstałą masę dokładnie ostudź. Przełóż wafle masą z galaretki i odłóż całość do lodówki na minimum 2 godziny. Gdy całość stężeje pokrój na mniejsze kawałki. Nasze domowe wafle są dobre do spożycia.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Wafle to dobry pomysł na rodzinną przekąskę. Koniecznie przekonaj się, że są najlepsze nie tylko na deser.

Alergeny w waflach przekładanych galaretką

Lista alergenów dla wafli przekładanych galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło

Wartości odżywcze wafli przekładanych galaretką

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że tradycyjne wafle przeważnie wykonywane są z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
409.36
204.68
Białko (g)
4.79
2.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
38.17
19.09
Węglowodany przyswajalne (g)
23.30
11.65
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.02
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
26.93
13.46
Tłuszcze nasycone (g)
17.97
8.99
Tłuszcze nienasycone (g)
8.96
4.48
Cholesterol (mg)
71.43
35.72
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
23.87
11.93
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli przekładanych galaretką 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafli przekładanych galaretką

Koszt składników
26.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Śmietana 18%
330 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.63
Za 330 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Galaretka
120 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 120 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Koszt składników
26.90