Udziec jagnięcy
- Udziec jagnięcy (1000 g)
- Czosnek - 1 główka (30 g)
- Cebula czerwona - 2 sztuki (200 g)
- Wino białe wytrawne - 1/2 szklanki (125 ml)
- Miód - 2 łyżki (1 g)
- Musztarda - 3 łyżki (30 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na udziec jagnięcy krok po kroku
Mięso natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami.
Natnij mięso i nadziej je ząbkami czosnku.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i dodaj plastry cebuli.
Na mięso dodaj zioła, wino wymieszaj z musztardą i miodem. Wlej do naczynia z mięsem.
Piecz mięso w piekarniku przez godzinę w 180 st. C.
Więcej informacji na temat udźca jagnięcego
Udziec jagnięcy to nic innego jak wykwintny kawałek mięsa, który serwowany jest w najlepszych restauracjach. Poznaj mój przepis na udziec jagnięcy.
Jagnięcina jest niezwykle delikatna, należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.
Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.
Pomimo to udziec jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.
Nie ma się co dziwić, że udziec jagnięcy z kością jest coraz bardziej popularny w restauracjach.
Dzisiaj przedstawię Ci jak przyrządzić udziec jagnięcy, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny posiłek dla całej rodziny. W podobny sposób powstanie pieczona noga jagnięca, wystarczy tylko zmienić część jagnięciny, z której korzystasz.
Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka jagnięciny będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj białe wino wytrwane lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a jagnięcina jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.
Zatem, jak upiec udziec jagnięcy z kością?
W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu. Jeśli nie masz czasu, śmiało możesz przygotowywać mięso od razu.
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku, podlewając co jakiś czas bulionem.
W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 st. C. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.
Gdy mięso będzie delikatne i kruche możesz dodać odrobinę mąki i wymieszaj z wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny udziec jest dobry i gotowy do spożycia.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz, jak przyrządzić jagnięcinę przygotuj ją w swoim domu i zaskocz całą rodzinę. Przekonaj się, jaki jest smaczny.
Będzie to najlepszy pomysł na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.
Alergeny w udźcu jagnięcym
Lista alergenów dla udźca jagnięcego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze udźca jagnięcego
W podobny sposób możesz przygotować wiele rodzajów mięsa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.