Tarta z rabarbarem i truskawkami

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest lekki, słodki i szybki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
293 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (150 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Rabarbar (200 g)
  • Truskawki (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z rabarbarem i truskawkami krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier.

Do ciasta wbij żółtko i dokładnie rozmieszaj. Ciasto wyrób na gładką masę i odstaw na 20 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Rabarbar i truskawki umyj, owoce pozbaw szypułek. Pokrój owoce w kostkę.

Owoce przełóż na tartę i posyp cukrem pudrem.

Cisto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę z rabarbarem i truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z rabarbarem i truskawkami

Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest lekki, słodki i szybki. To ciasto, które sprawdzi się idealnie latem. Łączy ono w sposób doskonały słodki smak bezy i kwaśny aromat rabarbaru. To wypiek, który skradnie serca każdego, kto tylko go spróbuje.

Przepis na tartę z rabarbarem i truskawkami jest niezwykle prosty, więc sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt dużego doświadczenia kulinarnego, choć na pierwszy rzut oka może się ono wydawać bardzo skomplikowane. Jednak z tym przepisem zobaczysz, że przygotowanie tego placka zajmie ci tylko kilka chwil, a całość będzie prezentować się jak z najlepszej cukierni. Można zrobić go w tortownicy, ale również w tradycyjnej prostokątnej blaszce. Czas pieczenia nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że jest on uzależniony od posiadanego sprzętu. Najważniejsze jest, by nie pozwolić bezie przypiec się za bardzo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z rabarbarem i truskawkami, by była prosta, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu, to ten przepis będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Pierwszym i najważniejszym składnikiem jest oczywiście rabarbar, który nie gości w tradycyjnej diecie zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest on naprawdę cennym źródłem wielu składników mineralnych. To również naprawdę ciekawe warzywo, które wspaniale podkręca smak wielu potraw. Jest on doskonałym źródłem witamin A, E i C. Dostarcza też sporo potasu, który jest niezwykle istotny w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. A wszystkie te korzyści można uzyskać, włączając go do swojej codziennej diety. Ten sprawdzony przepis pozwala to stworzyć w naprawdę łatwy sposób. To doskonały pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na letnie, ciepłe dni. Jest niezwykle orzeźwiające, a przy tym bardzo słodkie. Ta pyszna tarta rabarbarowa to dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.

Alergeny w tarcie z rabarbarem i truskawkami

Lista alergenów dla tarty z rabarbarem i truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z rabarbarem i truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser, podobnie jak inne ciasta, nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
284.99
293.54
Białko (g)
4.93
5.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
38.58
39.73
Węglowodany przyswajalne (g)
37.82
38.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
13.01
13.40
Tłuszcze nasycone (g)
8.77
9.03
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
4.37
Cholesterol (mg)
52.69
54.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina A (µg (mcg))
108.81
112.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.07
13.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
105.54
108.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.30
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Niacyna (mg)
2.06
2.12
Foliany (µg (mcg))
52.27
53.84
Beta karoten (µg (mcg))
38.14
39.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
4.95
5.10
Potas (mg)
168.73
173.79
Wapń (mg)
48.59
50.05
Fosfor (mg)
81.71
84.17
Magnez (mg)
15.90
16.38
Żelazo (mg)
1.84
1.90
Cynk (mg)
0.42
0.43
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.34
0.35
Brak danych dla: cukier, żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z rabarbarem i truskawkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z rabarbarem i truskawkami

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Rabarbar
200 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
39.10