Tarta z rabarbarem i truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Rabarbar (200 g)
- Truskawki (200 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na tartę z rabarbarem i truskawkami krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier.
Do ciasta wbij żółtko i dokładnie rozmieszaj. Ciasto wyrób na gładką masę i odstaw na 20 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Rabarbar i truskawki umyj, owoce pozbaw szypułek. Pokrój owoce w kostkę.
Owoce przełóż na tartę i posyp cukrem pudrem.
Cisto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty z rabarbarem i truskawkami
Tarta z rabarbarem i truskawkami jest doskonałym sposobem na naprawdę pyszny deser, który zachwyci każdego, kto tylko go spróbuje. Jest lekki, słodki i szybki. To ciasto, które sprawdzi się idealnie latem. Łączy ono w sposób doskonały słodki smak bezy i kwaśny aromat rabarbaru. To wypiek, który skradnie serca każdego, kto tylko go spróbuje.
Przepis na tartę z rabarbarem i truskawkami jest niezwykle prosty, więc sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt dużego doświadczenia kulinarnego, choć na pierwszy rzut oka może się ono wydawać bardzo skomplikowane. Jednak z tym przepisem zobaczysz, że przygotowanie tego placka zajmie ci tylko kilka chwil, a całość będzie prezentować się jak z najlepszej cukierni. Można zrobić go w tortownicy, ale również w tradycyjnej prostokątnej blaszce. Czas pieczenia nie jest zbyt długi, jednak należy pamiętać, że jest on uzależniony od posiadanego sprzętu. Najważniejsze jest, by nie pozwolić bezie przypiec się za bardzo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z rabarbarem i truskawkami, by była prosta, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu, to ten przepis będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Pierwszym i najważniejszym składnikiem jest oczywiście rabarbar, który nie gości w tradycyjnej diecie zbyt często. Warto to zmienić, gdyż jest on naprawdę cennym źródłem wielu składników mineralnych. To również naprawdę ciekawe warzywo, które wspaniale podkręca smak wielu potraw. Jest on doskonałym źródłem witamin A, E i C. Dostarcza też sporo potasu, który jest niezwykle istotny w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego. A wszystkie te korzyści można uzyskać, włączając go do swojej codziennej diety. Ten sprawdzony przepis pozwala to stworzyć w naprawdę łatwy sposób. To doskonały pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na letnie, ciepłe dni. Jest niezwykle orzeźwiające, a przy tym bardzo słodkie. Ta pyszna tarta rabarbarowa to dobra opcja również dla początkujących kucharzy, gdyż jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.
Alergeny w tarcie z rabarbarem i truskawkami
Lista alergenów dla tarty z rabarbarem i truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze tarty z rabarbarem i truskawkami
Ten deser, podobnie jak inne ciasta, nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.