Tarta z malinami
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (200 g)
- Cukier - 50 g do ciasta i 65 g do kremu (115 g)
- Jajko (1 szt.)
- Jogurt naturalny (700 ml)
- Żelatyna - 15 g do jogurtu i 5 g do malin (20 g)
- Maliny (550 g)
Przepis na tarte z malinami krok po kroku
Masło posiekaj z mąką i 50 g cukru.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
Zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki na 15 minut.
Rozpuść żelatynę w odrobinie ciepłej wody.
Większość malin (zostaw około 80 g do ozdoby) rozgnieć widelcem lub zblenduj i dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 żelatyny, dokładnie mieszając.
Jogurt wymieszaj z resztą cukru i żelatyny.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tarte, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuj widelcem, przykryj drugą warstwą papieru do pieczenia i wysyp coś co obciąży ciasto (np. nasiona roślin strączkowych).
Piecz 30 minut w 180 C. W połowie pieczenia możesz zdjęć obciążenie, aby ciasto mogło się lekko zarumienić.
Na upieczone i przestudzone ciasto wylej tężejącą masę jogurtową i schowaj do lodówki.
Gdy masa jogurtowa zgęstnieje delikatnie wyłóż mus malinowy i posyp świeżymi malinami.
Zostaw na godzinę w lodówce, aby obie masy zastygły.
Więcej informacji na temat tarty z malinami
Tarta z malinami jest zrobiona z kruchego ciasta, malinowego kremu i świeżych malin na wierzchu. Z wierzchu wygląda ona jak klasyczna, pyszna i łatwa krucha tarta z malinami, ale w środku skrywa pyszny malinowy krem. Przepis na tartę z malinami jest bardzo łatwy.
Spód tarty zrobiony jest z kruchego ciasta. W tartach na słodko zazwyczaj pieczemy sam spód, bez kremu, dlatego musimy zapobiec jego rośnięciu. Formy do tart zwykle nie są głębokie, dlatego, gdy ciasto zbytnio urośnie, nie będzie miejsca na krem. Żeby tego uniknąć, warto kupić zwykłe suche nasiona roślin strączkowych, obojętne jakich — ja używam akurat białej fasoli. Po wyłożeniu formy ciastem i nakłuciu go widelcem, układamy papier do pieczenia i wysypujemy nasze suche nasiona. Dzięki temu ciasto będzie obciążone i nie będzie w stanie rosnąć. Po przestudzeniu nasiona przesypujemy do słoiczka lub pojemniczka, aby następnym razem nie kupować nowych, ponieważ te nasiona możesz wykorzystywać wielokrotnie przy pieczeniu tart.
Krem do tarty z malinami przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego, cukru lub słodzika, malin i żelatyny. Maliny do kremu mogą być mrożone lub świeże, ponieważ i tak zostaną zblendowane. Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem, a żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy trochę chłodnej wody i mieszamy z jogurtem. Żelatynę możesz też zamienić na galaretkę. Maliny blendujemy i albo dodajemy je do jogurtu, albo wykładamy tężejący jogurt na kruchy spód, a na to kleksy musu malinowego i odrobina żelatyny lub zwykłą warstwę musu. Ten mus możemy potem przy pomocy wykałaczki lub czubka noża wymieszać z jogurtem, robiąc różne zygzaki, które dodatkowo ozdobią ciasto. Na masę jogurtowo-malinową wykładamy świeże maliny, które dodatkowo możesz posmarować tężejącą galaretką. Pewnie nie raz widziałaś, że owoce na ciastach w cukierni są takie błyszczące oraz świeżo i soczyście wyglądające. To właśnie za sprawą warstwy galaretki wyglądają tak apetycznie i nie obsychają. Galaretka może być w kolorze owoców, jeżeli tak jak tutaj na całym cieście mamy jeden rodzaj owoców, lub cytrynowa albo bezbarwna, gdy jest to ciasto z jasnymi lub różnokolorowymi owocami.
Moim zdaniem to najlepsza letnia tarta. Sprawdź jak zrobić tartę z malinami, która jest bardzo prosta i smaczna.
Alergeny w tarcie z malinami
Lista alergenów dla tarty z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z malinami
Możesz obniżyć indeks glikemiczny i kaloryczność tarty zamieniając mąkę jasną na pełnoziarnistą a cukier na słodzik.
Energia i białka
(236g)
Węglowodany
(236g)
Tłuszcze
(236g)
Witaminy
(236g)
Składniki mineralne
(236g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.