Przepis na ciasto kruche z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
blaszka do pieczenia 25x35 cm, folia spożywcza, thermomix

Masło pokrój w kawałki.

Wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i mieszaj przez 1 minutę / obroty 5.

Ciasto uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut.

Ciastem wylep blachę.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz 10-15 minut.

Ciasto kruche użyj do przygotowania ulubionego ciasta. Z dodatkiem innych składników piecz jeszcze 35 minut w 180 st. C.

Ciasto kruche Thermomix przed pieczeniem
Ciasto kruche Thermomix
Koszt przygotowania dania
9.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
3136 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Ciasto kruche Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście kruchym z Thermomixa

Ciasto kruche Thermomix to szybkie i łatwe rozwiązanie na pyszny, kruchy spód do ciasta. Tak przygotowane ciasto kruche możesz wykorzystać nie tylko do przygotowania słodkich wypieków.

Ciasto kruche jest rodzajem słodkiego lub wytrawnego wypieku o kruchej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Najlepsza do jego wykonania jest mąka krupczatka. To powoduje, że ciasto jest najbardziej plastyczne. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. W naszym przepisie wykorzystujemy również cukier puder, co powoduje, że świetnie nadaje się do słodkich wypieków.

Potrzebne składniki to mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier puder, masło, żółtka jaj i śmietanę 18%. Jeśli nie posiadasz cukru pudru, wystarczy, że zmielisz podobną jak w przepisie ilość cukru przez 30 sekund / obroty 10.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto kruche w Thermomixie to pierwszym krokiem jest pokrojenie masła w kostkę, co ułatwi wymieszanie wszystkich składników. Razem z masłem umieść pozostałe składniki w naczyniu Thermomixa i wymieszaj przez około minutę. Następnie uformuj ciasto w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, wylep nim blachę, którą wykorzystujesz do przygotowania ciasta. Jeśli chcesz ułatwić sobie ten proces, możesz pokroić je w plastry i układać jeden obok drugiego. Ciasto podpiecz przez 10-15 minut. Jeśli chcesz użyć go do ciasta z zimnym kremem, to piecz jeszcze 15 minut. Sami widzicie, że ten sprawdzony przepis na ciasto kruche z Thermomixa jest naprawdę szybkie w przygotowaniu.

Tak wykonane pyszne ciasto kruche Thermomix możecie wykorzystać do przygotowania tartaletek, czyli małych, jednoporcjowych ciasteczek z kremem.

Najprostszy krem możecie wykonać z bitej śmietany, mascarpone i cukru pudru. Wystarczy wszystko razem ubić z użyciem motylka przez 2 minuty / obroty 4. Gotowy krem wyłóż na ciasto i ozdób ulubionymi, świeżymi owocami. Tylko tyle wystarczy, by wykonać dobre ciasto na lato.

Wartości odżywcze ciasta kruchego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kalorie)
448.12 kcal
3136.82 kcal
Białko
5.75 g
40.23 g

Węglowodany w cieście kruchym z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany
50.87 g
356.12 g
Węglowodany przyswajalne
50.02 g
350.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
5.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz
24.73 g
173.08 g
Tłuszcze nasycone
16.00 g
111.99 g
Tłuszcze nienasycone
8.73 g
61.09 g
Tłuszcze jednonasycone
7.36 g
51.51 g
Tłuszcze wielonasycone
1.37 g
9.58 g
Cholesterol
151.28 mg
1058.96 mg

Witaminy w przepisie na ciasto kruche z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina A
216.93 µg (mcg)
1518.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
1.53 µg (mcg)
Witamina C
0.06 mg
0.41 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
3.23 µg (mcg)
Witamina E
0.84 mg
5.91 mg
Retinol
212.55 µg (mcg)
1487.82 µg (mcg)
Tiamina
0.46 mg
3.23 mg
Ryboflawina
0.28 mg
1.93 mg
Niacyna
3.40 mg
23.77 mg
Foliany
106.55 µg (mcg)
745.84 µg (mcg)
Beta karoten
49.98 µg (mcg)
349.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto kruche z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód
9.70 mg
67.91 mg
Potas
115.67 mg
809.68 mg
Wapń
46.49 mg
325.42 mg
Fosfor
113.94 mg
797.55 mg
Magnez
9.40 mg
65.79 mg
Żelazo
3.93 mg
27.49 mg
Cynk
0.54 mg
3.81 mg
Miedź
0.08 mg
0.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta kruchego z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście kruchym z Thermomixa

Lista alergenów dla ciasta kruchego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka krupczatka
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ciasta kruchego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka krupczatka
350 g
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 350 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Masło
185 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.62
Za 185 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na ciasto kruche z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób