Tahina
- Sezam nasiona (250 g)
- Olej z pestek winogron (20 ml)
Przepis na tahinę krok po kroku
Patelnię rozgrzej (bez tłuszczu).
Na gorącą patelnię dodaj sezam.
Praż sezam przez 3 minuty (średni ogień, nie spal ziaren). Mieszaj co jakiś czas.
Sezam powinien nabrać złotego koloru - wsyp go wtedy do wysokiej miski.
Blenduj blenderem wszystko, aż powstanie gładka pasta bez żadnych grudek (w miarę możliwości).
Jeżeli będzie się ciężko blendowało, dodaj olej. Nie jest on konieczny, jeżeli Twój blender poradził sobie z idealnym zblendowaniem sezamu.
Przełóż tahinę do słoiczka i dobrze zakręć.
Przechowuj do 3 miesięcy w lodówce.
Podczas przechowywania na górze w słoiczku może wytrącać się tłuszcz - to jest normalne zjawisko. W takim przypadku, przed użyciem wymieszaj tahinę.
Więcej informacji na temat tahiny
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny będzie dobry blender. Tahina to tradycyjna pasta na bazie nasion sezamu. Przepis na tahinę to tylko dwa składniki. Domowa, smaczna tahina jest świetnym dodatkiem, który można zastosować w kuchni na wiele sposobów. Taki pomysł na wykorzystanie sezamu będzie fajnym wzbogaceniem Twoich potraw, zarówno w wersji deserowej, jak i w potrawach wytrawnych. Z tym prostym przepisem bez problemu zrobisz domową pastę na bazie nasion sezamu.
Tahina to, jak wcześniej wspomniano, aromatyczna pasta. Szybka, domowa pasta na bazie nasion sezamu jest wyrazista i jest podstawą kuchni bliskowschodniej oraz arabskiej. Cechuje się słodkim smakiem, z lekką nutą goryczy. Jej skład to jedynie sezam biały łuskany i opcjonalnie olej. Tahina jest bardzo smaczna i szybka. Przepis na tahinę wymaga posiadania bardzo dobrego blendera. Zaleca się moc minimum 1200 W.
Tahina jest dobrym pomysłem na tradycyjną, smaczną pastę sezamową, która nie zawiera cukru i soli. Jest najlepsza, jeżeli chcesz zwiększyć ilość błonnika w diecie (sezam ma bardzo dużą jego ilość). Sezam jest bogactwem związków mineralnych oraz witamin. Posiada także działanie przeciwnowotworowe. Zawiera dużo tryptofanu – składnika, który wspomaga sen. Ponadto, w jego składzie znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo pożądane w diecie. Jest to jednak produkt wysokokaloryczny.
Jak zrobisz tahinę, świetnie nada się jako zamiennik masła orzechowego. Tradycyjna potrawa z użyciem tahiny to baba ghanoush oraz hummus. Domowa tahina jest najlepsza do sosów, dressingów i dipów. To dobry pomysł na smaczny dodatek do naleśników.
Jak zrobić tahinę? Ziarna sezamu upraż na patelni. Powinny zacząć ładnie i dosyć mocno pachnieć oraz powinny nabrać złotego koloru. Uważaj, by nie spalić sezamu. Następnie dokładnie zblenduj sezam. Do przepisu na tahinę można dodać olej, jeżeli ciężko jest zblendować ziarna. Pasta powinna być gładka i bez grudek. Gotową tahinę przelej do słoiczka i zakręć. Tahina może być przechowywana do 3 miesięcy w lodówce. Podczas przechowywania, na górze wytrąca się olej. Przed użyciem wymieszaj wszystko. To normalne i nie należy się tego obawiać. Jak widzisz, jest to szybki i prosty przepis.
Może się okazać, że olej nie będzie potrzebny. Olej ma za zadanie pomóc uzyskać gładką konsystencję kremu. Jeżeli Twój blender bez problemu radzi sobie z rozdrobnieniem ziaren sezamu na gładką pastę, pomiń dodawanie oleju.
Alergeny w tahinie
Lista alergenów dla tahiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze tahiny
Przepis jest niskowęglowodanowy. Zawiera bardzo dużą ilość tłuszczu oraz kilokalorii. Sezam jest doskonałym źródłem żelaza, cynku, wapnia, miedzi i magnezu. Ma także dużo błonnika.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.