Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier (200 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (240 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Dżem porzeczkowy (250 g)
Przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem krok po kroku
W ciepłym mleku rozprowadź drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj roztopione masło.
Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Ciasto podziel na 12 części.
Każdą bułeczkę nadziej dżemem.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek posmaruj masłem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podawaj na paterze.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne bułeczki podawać można z dodatkiem kakao lub kawy z mlekiem. Bułeczki z nadzieniem owocowym sprawdzą się dla dzieci na drugie śniadanie. Przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, mleko, drożdże, dżem porzeczkowy.
Jak zrobić szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj roztopione masło. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto podziel na 12 części. Każdą bułeczkę nadziej dżemem. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmaruj masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj na paterze.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.
Podsumowując: pyszne bułeczki z dżemem sprawdzą się idealnie do kawy i herbaty. Bułeczki podać można z dodatkiem cukru pudru. Bułeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać maksymalnie dwa dni w temperaturze pokojowej. Bułeczki drożdżowe można przygotować także z dodatkiem twarogu lub czekolady.
Alergeny w szybkich bułeczkach drożdżowych z dżemem
Lista alergenów dla szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
-
mąka pszenna,
masło,
cukier,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.