Przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W ciepłym mleku rozprowadź drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej.

Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj roztopione masło.

Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Ciasto podziel na 12 części.

Każdą bułeczkę nadziej dżemem.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch bułeczek posmaruj masłem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podawaj na paterze.

Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem podane w dwóch naczyniach. Bułeczki posypane są cukrem pudrem.
Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
Koszt przygotowania dania
15.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
645 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szybkich bułeczkach drożdżowych z dżemem

Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne bułeczki podawać można z dodatkiem kakao lub kawy z mlekiem. Bułeczki z nadzieniem owocowym sprawdzą się dla dzieci na drugie śniadanie. Przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia bułeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, mleko, drożdże, dżem porzeczkowy.

Jak zrobić szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem? W ciepłym mleku rozprowadź drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę pszenną do miski i dodaj roztopione masło. Wlej zaczyn drożdżowy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto podziel na 12 części. Każdą bułeczkę nadziej dżemem. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmaruj masłem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj na paterze.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Czarne porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie, a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.

Podsumowując: pyszne bułeczki z dżemem sprawdzą się idealnie do kawy i herbaty. Bułeczki podać można z dodatkiem cukru pudru. Bułeczki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać maksymalnie dwa dni w temperaturze pokojowej. Bułeczki drożdżowe można przygotować także z dodatkiem twarogu lub czekolady.

Wartości odżywcze szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
287.07 kcal
645.90 kcal
Białko
6.49 g
14.61 g

Węglowodany w szybkich bułeczkach drożdżowych z dżemem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
49.00 g
110.25 g
Węglowodany przyswajalne
48.76 g
109.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
7.49 g
16.86 g
Tłuszcze nasycone
5.26 g
11.83 g
Tłuszcze nienasycone
2.24 g
5.03 g

Witaminy w przepisie na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.43 mg
0.96 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.52 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.86 mg
6.43 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany
78.35 µg (mcg)
176.28 µg (mcg)
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
9.86 mg
22.20 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
94.99 mg
213.73 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
31.86 mg
71.70 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor
76.75 mg
172.69 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez
17.02 mg
38.28 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
4.93 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk
0.78 mg
1.76 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szybkich bułeczkach drożdżowych z dżemem

Lista alergenów dla szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania szybkich bułeczek drożdżowych z dżemem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
240 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Dżem porzeczkowy
250 g
9.00
Za 220.0 g
Liczba opakowań 2
10.23
Za 250 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób