Szprycer
- Wino białe półwytrawne - 1 szklanka (250 g)
- Woda gazowana - 1 szklanka (250 ml)
- Lód (50 g)
Przepis na szprycera krok po kroku
Do dwóch kieliszków włóż po kilka kostek lodu.
Następnie do kieliszka wlej połowę wina oraz wody gazowanej.
Gotowe drinki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat szprycera
Szprycer to drink przygotowywany na bazie białego wina z dodatkiem wody sodowej oraz lodu. Zmieszane wino z wodą sodową to doskonały pomysł na orzeźwiający napój, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na szprycer jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białe wino półwytrawne, woda sodowa oraz lód. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych. Warto pamiętać, że drinków na bazie alkoholu nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
Jak zrobić szprycer? Do dwóch kieliszków włóż po kilka kostek lodu. Następnie do kieliszka wlej połowę wina oraz wody gazowanej. Gotowe drinki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Spożywanie umiarkowanej ilości wina białego może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Spożywanie niewielkiej ilości wina białego może zwiększyć odporność. Dodatkowo białe wino zawiera przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. Warto jednak pamiętać, że wino jest alkoholem, dlatego należy uważać z jego ilością w diecie. Warto również wspomnieć, że wina nie powinny spożywać kobiety w ciąży oraz osoby, które nie ukończyły osiemnastego roku życia.
Podsumowując szybkie i łatwe w przygotowaniu drinki na bazie wina białego oraz wody sodowej stanowią doskonałą propozycją na orzeźwiający napój, który można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszne drinki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Szprycer warto wypić dość szybko, aby lód nie zdążył się rozpuścić. Zamiast lodu możesz wykorzystać metalowe kostki, które wkłada się do zamrażarki i wykorzystuje do schłodzenia napoi. Kostki te sprawiają, że drink nie rozcieńcza się przez rozpuszczający się w nim lód.
Alergeny w szprycerze
Lista alergenów dla szprycera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne
Wartości odżywcze szprycera
Szprycer to drink wywodzący się z Węgier. Drink ten świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.