Szpinak na gęsto

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowany szpinak w garnku
Szpinak na gęsto
Szpinak na gęsto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dodatków. Ten szpinak jest smaczny i niezwykle aromatyczny. Będzie dobrym wyborem na co dzień.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
85 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Szpinak (200 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na szpinak na gęsto krok po kroku

Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Zeszklij go na rozgrzanej oliwie.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni.

Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na szpinak na gęsto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat szpinaku na gęsto

Szpinak na gęsto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dodatków. Ten szpinak jest smaczny i niezwykle aromatyczny. Będzie dobrym wyborem na co dzień.

Przepis na szpinak na gęsto to dobry pomysł na smaczny dodatek. W tym daniu sprawdza się świeży szpinak, ale również szpinak mrożony. Obie wersje smakują równie dobrze i ciekawie. Mrożony szpinak zawsze można mieć pod ręką jest też wersją, nieco tańszą. To najlepszy wybór dla miłośników zielonych dodatków. Szpinak, choć nie wygląda pięknie, jest pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy. To dobry wybór na co dzień. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szpinak na gęsto, by był pyszny i dobry do obiadu oraz na kolację, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To najlepszy domowy szpinak, który sprawdzi się w wielu różnych daniach. Szpinak jest skarbnicą wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ krwionośny oraz odpornościowy. Oprócz tego dostarcza również potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych. Szpinak jest też źródłem kwasu foliowego, którego obecność jest niezbędna głównie w diecie kobiet w wieku rozrodczym. To warzywo, które, choć może kojarzyć się z niesmacznymi szkolnymi, czy stołówkowymi daniami, powinno gościć w diecie jak najczęściej ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Na szczęście wcale nie musi być nieapetyczne. Ten przepis pozwala stworzyć naprawdę smaczny dodatek, który na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste dodatki. Ze względu na naprawdę duży dodatek czosnku ten szpinak nie ma nic wspólnego z mdłym daniem, które można spotkać na szkolnych stołówkach, czy w szpitalu. Szpinak jest tak dobry, że można zajadać go bez innych dodatków. Świetnie smakuje również na grzance, z dodatkiem makaronu, w zapiekankach, a nawet na pizzy. Ze względu na swój uniwersalny charakter nigdy się nie nudzi, dlatego ten przepis na pewno zostanie Twoim ulubionym!

Alergeny w szpinaku na gęsto

Lista alergenów dla szpinaku na gęsto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szpinak na gęsto

Wartości odżywcze szpinaku na gęsto

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
136.40
85.93
Białko (g)
2.80
1.76
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
5.55
3.50
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
2.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
1.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
12.35
7.78
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
1.37
Tłuszcze nienasycone (g)
10.18
6.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.77
5.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
0.89
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
375.20
236.38
Witamina B6 (mg)
0.26
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.98
15.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.73
1.09
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.05
Ryboflawina (mg)
0.16
0.10
Niacyna (mg)
0.63
0.40
Foliany (µg (mcg))
155.44
97.93
Beta karoten (µg (mcg))
4504.40
2837.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
64.80
40.82
Potas (mg)
478.60
301.52
Wapń (mg)
93.80
59.09
Fosfor (mg)
51.44
32.41
Magnez (mg)
65.20
41.08
Żelazo (mg)
2.37
1.49
Cynk (mg)
0.52
0.33
Miedź (mg)
0.13
0.08
Mangan (mg)
0.85
0.54
Szacunkowy indeks glikemiczny szpinaku na gęsto 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szpinaku na gęsto

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
33.00